Fasolka szparagowa z masłem i ziołami

Ekspresowy, prosty, ale naprawdę pyszny sposób na fasolkę szparagową. Dodatek masła, świeżych ziół, czosnku i parmezanu zamieni sezonowe warzywa w prawdziwe smakołyki.

Dodany przez:

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 40 dag fasolki w dowolnym kolorze
  • 4–5 dag masła
  • po 1/4 pęczka natki pietruszki, bazylii, koperku, tymianku, szczypiorku
  • 2–3 ząbki czosnku
  • sól
  • 5 dag parmezanu w płatkach

Przygotowanie

  1. Fasolkę oczyszczamy, myjemy i gotujemy na parze ok. 20 min.
  2. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy wszystkie posiekane zioła i czosnek posiekany lub pokrojony w cienkie plasterki. Podgrzewamy 2–3 min.
  3. Wrzucamy fasolkę, solimy i mieszamy 1–2 min, aby zioła i masło oblepiły ją całkowicie, posypujemy płatkami parmezanu. Podajemy do ryb, mięs lub jajka sadzonego.
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2017.

Wskazówki

Zobacz też: Zielona fasolka szparagowa z boczkiem

fasolka szparagowa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze