Dżem śliwkowy z kakao

Dżem śliwkowy z kakao i rumem to sposób na podkręcenie tradycyjnego przepisu na powidła. Powidła śliwkowe będą smakować wyśmienicie jako smarowidło do tortu albo jako farsz do naleśników. Odrobina rumu sprawia, że dżem śliwkowy zasmakuje dorosłym smakoszom. Oto przepis na dżem śliwkowy z kakao!

Przetworydżemy

Czas przygotowania:
180 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.51 z 150 głosów)

Kroki wykonania:

  • kakao-iStock-min (1)1.Dżem śliwkowy z kakao - przepis:
    Wypestkowane śliwki miksujemy, wkładamy do rondla, wsypujemy cukier i zostawiamy na godzinę. Następnie gotujemy na małym ogniu ok. 1,5 godziny często mieszając. Około 10 minut przed końcem gotowania dodajemy cukier waniliowy, goździki i gałkę muszkatołową, stale mieszając. Potem wsypujemy kakao.
  • StockFood-cukier-bialy-2.Dżem śliwkowy gotujemy, by masa zgęstniała. Na koniec wlewamy rum. Gorący dżem wlewamy do słoiczków, zakręcamy, stawiamy do góry dnem, aż ostygną. Dżem śliwkowy z kakao jest gotowy!

Porady

Zobacz też: Dżem mirabelkowy z werbeną

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy