Dżem śliwkowy z kakao

Dżem śliwkowy z kakao

Przetworydżemy

Czas przygotowania:
180 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 150 głosów)

Składniki:

  • 3 kg węgierek
  • 1 kg cukru
  • 2 torebki cukru z prawdziwą wanilią
  • kilka goździków
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 20 dag naturalnego kakao
  • 50 ml brązowego rumu

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Dżem śliwkowy z kakao
  • Wypestkowane śliwki miksujemy, wkładamy do rondla, wsypujemy cukier i zostawiamy na 1 godz. Następnie gotujemy na małym ogniu ok. 1,5 godz.często mieszając.
  • 10 min przed końcem dodajemy cukier waniliowy, goździki i gałkę, stale mieszając, wsypujemy kakao.
  • Gotujemy, by masa zgęstniała. Na koniec wlewamy rum. Gorący dżem wlewamy do słoiczków, zakręcamy, stawiamy do góry dnem, aż ostygną.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Porady

Zobacz też: Dżem mirabelkowy z werbeną

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy