Dżem śliwkowy z kakao

Dżem śliwkowy z kakao

Dodany przez:

Dżem śliwkowy z kakao

Owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 3.88 z 8 głosów)

Składniki

  • 3 kg węgierek
  • 1 kg cukru
  • 2 torebki cukru z prawdziwą wanilią
  • kilka goździków
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 20 dag naturalnego kakao
  • 50 ml brązowego rumu

Przygotowanie

  1. Dżem śliwkowy z kakao
  2. Wypestkowane śliwki miksujemy, wkładamy do rondla, wsypujemy cukier i zostawiamy na 1 godz. Następnie gotujemy na małym ogniu ok. 1,5 godz.często mieszając.
  3. 10 min przed końcem dodajemy cukier waniliowy, goździki i gałkę, stale mieszając, wsypujemy kakao.
  4. Gotujemy, by masa zgęstniała. Na koniec wlewamy rum. Gorący dżem wlewamy do słoiczków, zakręcamy, stawiamy do góry dnem, aż ostygną.
  5. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  6. Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Wskazówki

Zobacz też: Dżem mirabelkowy z werbeną

przetwory Dżem śliwki kakao Dżem śliwkowy z kakao
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy