REKLAMA

Drożdżowe cebularze

Cebularze to pochodzący z kuchni żydowskiej pszenny placek z cebulką i makiem. W naszej wersji nie mają maku, ale pachną za to tymiankiem i czosnkiem. Drożdżowe cebularze to pyszna przekąska, która sprawdzi się również jako danie na wynos. Miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz, smakują naprawdę wyśmienicie. Zobacz, jak zrobić słynne cebularze i przygotuj pyszne drożdżowe placuszki.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

cebularz Przekąski

Czas przygotowania:
1godz. 20min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.42 z 193 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Wyrośnięte ciasto drożdżowe 1.

    Przystępując do przygotowania drożdżowych cebularzy, zaczynamy od przygotowania rozczynu. Mleko lekko podgrzewamy. Zdejmujemy z ognia i wkruszamy drożdże. Następnie wsypujemy cukier i łyżkę mąki. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na jakiś czas w ciepłe miejsce. Resztę mąki przesiewamy do dużej miski. Wlewamy rozczyn, który zaczął pracować i wytworzył bąbelki. Dodajemy olej, jajko, sól i pieprz do smaku. Wyrabiamy piękne, elastyczne, wilgotne ciasto, które odchodzi od ręki. Dzielimy je na 12–16 kul, które układamy w odstępach, lekko je spłaszczając na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy do wyrośnięcia.

  • Cebula karmelizowana 2.

    Cebulę obieramy i kroimy w grubą kostkę, rozgrzewamy masło i szklimy, podlewając białym winem, z dodatkiem tymianku i czosnku. Po 3 minutach dolewamy kwaśnej śmietany, dodajemy świeżego pieprzu i soli, mieszamy. Na wyrośniętym cieście kładziemy po porcji cebuli, obsypujemy serem. Cebularze drożdżowe pieczemy przez ok. 25 min w temp. 190°C. Powinny mieć złocisty kolor.

Porady

  • Tradycyjne cebularze przygotowywane są z dodatkiem cebuli oraz maku. Dawniej nie przyrządzano go z serem, ale to dodatek, który może urozmaicić nasze cebularze. W piekarniku ser się rozpuści i sprawi, że nasz przysmak nabierze jeszcze lepszego smaku.
     
  • Cebularze drożdżowe możemy posmarować rozbełtanym jajkiem przed umieszczeniem ich w piekarniku. Dzięki temu ciasto pięknie zarumieni się z wierzchu i będzie jeszcze bardziej chrupiąca.

Mini pizze

Skoro już mamy drożdżowe ciasto, wypada spróbować zrobić z niego małe pizze: cebule kroimy w plasterki i smażymy na 2 łyżkach oliwy z 6 łyżkami posiekanych pomidorów pelati. Wykładamy po łyżce na wyrośnięte ciasto, dorzucamy pokrojone zielone oliwki, kapary i siekane kawałki anchois. Na wierzch dajemy plaster mozzarelli i świeży listek bazylii. Wypiekamy tak samo jak cebulaki. To przepis na pyszne i szybkie pizzerinki.

Zobacz też: cebulaki ze szprotkami

Notka redakcyjna

Historia cebularzy

Cebularze powstały w mniej więcej w XIX wieku. Były wypiekana przez Żydów na lubelskiej starówce. Dobrze dostępne składniki i ich niskie ceny sprawiły, że cebulaki szybko zyskały rzeszę fanów. Na mieście można było spotkać sprzedawców, którzy nosili na plecach wiklinowe kosze wypchane świeżymi cebularzami. Dawniej, tradycyjne cebularze wypiekane były w piecach opalanych drewnem. Co ciekawe, obecnie w Lublinie znajduje się Regionalne Muzeum Cebularza, w którym zwiedzający mają możliwość samodzielnego przygotowania tej potrawy pod okiem doświadczonych piekarzy. W 2014 roku cebularz stał się wyrobem chronionym w Unii Europejskiej. Warto spróbować legendarnych cebularzy. To skromna przekąska kryjąca w sobie wyjątkowy smak.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy