Drożdżowe cebularze

Cebularze w naszej wersji nie mają maku, ale pachną za to tymiankiem i czosnkiem. Zjedzcie je na ciepło!

Dodany przez:

Bez mięsa

Czas przygotowania:
Porcje:
16 sztuk
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 3/4 szklanki tłustego mleka
  • 3 dag świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • jajko
  • 4 średnie cebule cukrowe
  • 5 dag masła
  • 50 ml białego wina wytrawnego
  • 1/2 łyżeczki tymianku suszonego
  • zgnieciony ząbek czosnku
  • 2 łyżki tłustej śmietany
  • 2 czubate łyżki tartego gruyera
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Najpierw szykujemy rozczyn: lekko tylko podgrzewamy mleko, zdejmujemy z ognia i wkruszamy drożdże, wsypujemy cukier i łyżkę mąki. Dobrze mieszamy, odstawiamy na jakiś czas w ciepłe miejsce. Resztę mąki przesiewamy do dużej miski, wlewamy rozczyn, który zaczął pracować i dostawać bąbelków, następnie olej, jajko, sól i pieprz do smaku. Wyrabiamy piękne, elastyczne, wilgotne ciasto, które odchodzi od ręki.
  2. Dzielimy je na 12–16 kul, które układamy w odstępach, lekko je spłaszczając, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Cebulę kroimy w grubą kostkę, rozgrzewamy masło i szklimy, podlewając białym winem, z dodatkiem tymianku i czosnku. Po 3 min dolewamy kwaśnej śmietany, dokręcamy świeżego pieprzu i soli, mieszamy. Na wyrośniętym cieście kładziemy po porcji cebuli, obsypujemy serem i pieczemy ok. 25 min w temp. 190°C.
  3. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2018

Wskazówki

Skoro już mamy drożdżowe ciasto, wypada spróbować zrobić z niego małe pizze: cebule kroimy w plasterki i smażymy na 2 łyżkach oliwy z 6 łyżkami posiekanych pomidorów pelati. Wykładamy po łyżce na wyrośnięte ciasto, dorzucamy pokrojone zielone oliwki, kapary i siekane kawałki anchois. Na wierzch dajemy plaster mozzarelli i świeży listek bazylii. Wypiekamy tak samo jak cebulaki.

Zobacz też: cebulaki ze szprotkami

przekąska cebula cebularz
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze