Drożdżowe cebularze

Cebularze w naszej wersji nie mają maku, ale pachną za to tymiankiem i czosnkiem. Zjedzcie je na ciepło!

cebularzPrzekąski

Czas przygotowania:
80 min.
Ocena:

(średnia 4.42 z 193 głosów)

Składniki:

  • 3/4 szklanki tłustego mleka
  • 3 dag świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • jajko
  • 4 średnie cebule cukrowe
  • 5 dag masła
  • 50 ml białego wina wytrawnego
  • 1/2 łyżeczki tymianku suszonego
  • zgnieciony ząbek czosnku
  • 2 łyżki tłustej śmietany
  • 2 czubate łyżki tartego gruyera
  • sól
  • pieprz

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Najpierw szykujemy rozczyn: lekko tylko podgrzewamy mleko
  • zdejmujemy z ognia i wkruszamy drożdże
  • wsypujemy cukier i łyżkę mąki. Dobrze mieszamy
  • odstawiamy na jakiś czas w ciepłe miejsce. Resztę mąki przesiewamy do dużej miski
  • wlewamy rozczyn
  • który zaczął pracować i dostawać bąbelków
  • następnie olej
  • jajko
  • sól i pieprz do smaku. Wyrabiamy piękne
  • elastyczne
  • wilgotne ciasto
  • które odchodzi od ręki.
  • Dzielimy je na 12–16 kul
  • które układamy w odstępach
  • lekko je spłaszczając
  • na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Cebulę kroimy w grubą kostkę
  • rozgrzewamy masło i szklimy
  • podlewając białym winem
  • z dodatkiem tymianku i czosnku. Po 3 min dolewamy kwaśnej śmietany
  • dokręcamy świeżego pieprzu i soli
  • mieszamy. Na wyrośniętym cieście kładziemy po porcji cebuli
  • obsypujemy serem i pieczemy ok. 25 min w temp. 190°C.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2018

Porady

Skoro już mamy drożdżowe ciasto, wypada spróbować zrobić z niego małe pizze: cebule kroimy w plasterki i smażymy na 2 łyżkach oliwy z 6 łyżkami posiekanych pomidorów pelati. Wykładamy po łyżce na wyrośnięte ciasto, dorzucamy pokrojone zielone oliwki, kapary i siekane kawałki anchois. Na wierzch dajemy plaster mozzarelli i świeży listek bazylii. Wypiekamy tak samo jak cebulaki.

Zobacz też: cebulaki ze szprotkami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy