Cebularze to pochodzący z kuchni żydowskiej pszenny placek z cebulą i makiem, popularne na Lubelszczyźnie. W naszej wersji nie mają maku, ale jeśli chcecie zrobić oryginalną wersję, to nic nie stoi na przeszkodzie, by posypać nim cebulę. Ta pyszna przekąska z ciasta drożdżowego sprawdzi się na kolację, imprezę, ale też jako danie na wynos. Miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz, smakują naprawdę wyśmienicie. Podajemy sprawdzony przepis na cebularze - będą o niebo lepsze, od tych ze sklepu.
A. Rogalski
(średnia 4.42 z 194 głosów)
Przygotowanie: wszystkie składniki wyjmujemy z lodówki, co najmniej godzinę przed przygotowaniem cebularzy. Masło możemy rozpuścić i przestudzić, ale można również dodać miękkie. Mąkę przesiewamy. Mleko podgrzewamy i studzimy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto na cebularze: do miski z mąką dodajemy suche drożdże, cukier, sól (10 g), pieprz, jajko, ciepłe mleko (ale nie gorące), masło. Wyrabiamy elastyczne, wilgotne ciasto, które odchodzi od ręki. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 1 godzinę (czas wyrastania nie został wliczony w czas przygotowania cebularzy).
Cebula: obieramy 2 spore (lub 4 małe), kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebule i dusimy na średnim ogniu, ok. 30 minut. Mieszamy co chwilę, żeby się nie przypaliła. Odstawiamy do wystudzenia.
Formowanie cebularzy: wyrośnięte ciasto dzielimy na 12–16 kul. Układamy je w odstępach, lekko spłaszczając na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na kładziemy po porcji cebuli, mniej więcej łyżkę. Dodatkowo możemy posypać je odrobiną maku. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Piekarnik: rozgrzewamy go do temperatury 190°C.
Pieczenie: cebularze drożdżowe pieczemy przez ok. 25 min. Powinny mieć złocisty kolor.
Porady
- Tradycyjne cebularze lubelskie przygotowywane są z dodatkiem cebuli oraz maku. Dawniej nie przyrządzano ich z serem, ale to dodatek, który może je urozmaicić. W piekarniku ser rozpuści się i sprawi, że nabiorą jeszcze lepszego smaku.
- Jeśli chcemy zrobić cebularze z serem to dobrze sprawdzi się cheddar, który ma dość wyrazisty smak lub mozarrella – można również zmieszać te dwa gatunki.Ciekawą propozycją będzie też gruyere.
- Cebularze drożdżowe możemy posmarować rozbełtanym jajkiem przed umieszczeniem ich w piekarniku. Dzięki temu ciasto pięknie zarumieni się z wierzchu i będzie jeszcze bardziej chrupiące.
- Do przygotowania ciasta sprawdzą się również świeże drożdże. Czas przygotowania nieco się wydłuży, bo musimy zrobić dodatkowo rozczyn drożdżowy.
- Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta drożdżowego powinny mieć temperaturę pokojową.
- Do przygotowania cebularzy przyda się wałek i stolnica – silikonową łatwiej się czyści, a do tego zajmuje mniej miejsca, ponieważ można ją zwinąć.
- Do smażenia cebuli najlepiej sprawdzi się olej rzepakowy, słonecznikowy lub kokosowy, ewentualnie masło klarowane.
- Najlepsze cebularze domowe wyjdą z mąki typu 500. W wersji bezglutenowej możemy użyć jaglanej, gryczanej lub kukurydzianej bądź specjalnej mieszanki do wypieku pizzy.
Cebularze lubelskie powstały mniej więcej w XIX wieku. Były wypiekane przez Żydów na lubelskiej starówce. Dobrze dostępne składniki i ich niskie ceny sprawiły, że szybko zyskały rzeszę fanów. Na mieście można było spotkać sprzedawców, którzy nosili na plecach wiklinowe kosze wypchane świeżymi cebularzami.
Dawniej, tradycyjnie wypiekane były w piecach opalanych drewnem. Co ciekawe, obecnie w Lublinie znajduje się Regionalne Muzeum Cebularza, w którym zwiedzający mają możliwość samodzielnego przygotowania tej potrawy pod okiem doświadczonych piekarzy. W 2014 roku cebularz stał się wyrobem chronionym w Unii Europejskiej. Warto ich spróbować – to skromna przekąska, kryjąca w sobie wyjątkowy smak.
Wersja podstawowa, z makiem i cebulą jest wyśmienita, ale warto też pobawić się składnikami i spróbować nowych smaków:
Skoro już mamy drożdżowe ciasto, można zrobić z niego również małe pizze: cebule kroimy w plasterki i smażymy na 2 łyżkach oliwy z 6 łyżkami posiekanych pomidorów pelati. Wykładamy po łyżce na wyrośnięte ciasto, dorzucamy pokrojone zielone oliwki, kapary i siekane kawałki anchois. Na wierzch dajemy plaster mozzarelli i świeży listek bazylii. Wypiekamy tak samo jak cebulaki. To przepis na pyszne i szybkie pizzerinki, które będą królowały na imprezach dla dzieci i dla dorosłych.
Komentarze