Domowy zakwas na żurek

Przygotowany w domu zakwas sprawia że nasz świąteczny żurek jest odpowiednio kwaśny i nie powtarzalny w smaku.

ZupyZakwas

Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.51 z 180 głosów)

Składniki:

  • 12 łyżek mąki żytniej razowej
  • 6 liści laurowych
  • 5 ząbków czosnku
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • 5 kulek czarnego pieprzu
  • 700 ml. przegotowanej ciepłej ( nie gorącej) wody
  • gaza lub bawełniana ściereczka

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Do wysokiego słoja wsypać mąkę oraz wlać wodę , dokładnie wymieszać. Ząbki czosnku obrać , delikatnie zmiażdżyć. Do słoja dołożyć czosnek , ziele angielskie , pieprz oraz liście laurowe. Zakwas przykryć gazą lub bawełniana ściereczką.
  • Przechowywać w suchym , przyciemnionym , nieprzewiewnym miejscu. Zakwas gotowy jest po czterech dniach. Możemy przygotować na nim żurek lub barszcz biały
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy