Domowe lody kawowe z rodzynkami

Zasmakowały nam domowe lody. Zrobiłam lody kawowe z dodatkiem moczonych w alkoholu rodzynek.

Dodany przez:

Domowe lody kawowe z rodzynkami

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 3 żółtka jaj
  • 200 ml mleka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 70 g cukru
  • 50 g domowego cukru waniliowego
  • 70 ml mocnego naparu kawowego (u mnie 3 łyżki kawy rozpuszczalnej)
  • 2 łyżki rodzynek
  • 30 ml alkoholu ( rumu, wódki, whisky)
  • Dodatkowo 20 ml naparu kawowego ( 1 łyżka kawy rozpuszczalnej) do polania lodów

Przygotowanie

  1. Ważne przy robieniu lodów: wszystkie składniki muszą być porządnie schłodzone !
  2. Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy a potem chłodzimy w lodówce.
  3. Żółtka ubijamy z cukrami na puszystą masę, dolewamy do nich mleko i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki.
  4. W osobnej misce ubijamy kremówkę na sztywno, .
  5. Następnie masę żółtkową, kremówkę, rodzynki i przestudzoną kawę mieszamy delikatnie do połączenia składników.
  6. Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się od 24 godzin misę z maszynki do lodów. Uruchamiamy maszynkę i powoli wlewamy do niej masę lodową.
  7. Lody kręciłam 60 minut. Po przełożeniu ich do plastikowego pojemnika polewamy lody 20 ml naparu i delikatnie mieszamy tworząc esy floresy.
  8. Następnie mrozimy w zamrażarce przez kolejne 3 godziny.
deser lody domowe lody kawowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy