Domowa mozzarella

Domowa mozzarella zawiera do pięciu razy więcej wapnia niż chudy twaróg. Samodzielne zrobienie tego pysznego sera w domu może wydawać się niemożliwe. W rzeczywistości jednak jest bardzo proste i wymaga zaledwie trzech składników oraz odrobiny czasu. Tradycyjnie włoska mozzarella wytwarzana była z mleka bawolic, my podpowiadamy, jak zrobić mozzarellę z mleka krowiego, które dostępne jest w każdym sklepie spożywczym.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ser

Czas przygotowania:
60min.
Kalorie:
940 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: trudny
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Sposób przygotowania:

  • gotowanie

Sposób podania:

  • na ciepło

Domowa mozzarella - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie mleka: zimne mleko (1 l) wlewamy do garnka i rozcieńczamy w nim kwasek cytrynowy. 

  • 2.

    Podgrzewanie mleka: podgrzewamy je do temperatury 38°C – temperaturę sprawdzamy termometrem kuchennym. Wyłączamy płomień, dodajemy podpuszczkę i mieszamy przez minutę do czasu, kiedy serwatka zacznie oddzielać się od części stałej naszego sera.

  • 3.

    Oddzielanie serwatki: proces rozdzielania się płynu i twarogu w garnku może trwać od kilku minut do godziny. 

  • 4.

    Odcedzanie: odcedzamy zawartość garnka. Odmierzamy 250 ml serwatki i odstawiamy na bok – będzie potrzebna do przechowywania mozzarelli. Pozostałą część serwatki zostawiamy w garnku.

  • 5.

    Podgrzewanie: pozostawiamy twaróg na chwilę w durszlaku, serwatka nadal będzie z niego kapać. Umieszczamy bazę mozzarelli w misce, nadającej się do kuchenki mikrofalowej i podgrzewamy przez minutę. Pozostała ciecz powinna nadal się oddzielać. Następnie ugniatamy ser rękoma jak ciasto. Wstawiamy z powrotem do kuchenki mikrofalowej na pół minuty – ser powinien być ciepły, ale dający się utrzymać w dłoniach.

  • 6.

    Wyrabianie sera: ugniatamy powstałą mozzarellę rękami jak ciasto drożdżowe. Ser będzie stawał się coraz bardziej elastyczny – po pewnym czasie będzie można go podciągnąć na metr bez rozrywania.

  • 7.

    Przechowywanie: przygotowujemy roztwór z 250 ml wody, 250 ml serwatki i ok. 15 g soli. Kiedy mozzarella jest gotowa, formujemy z niej dużą, lśniącą kulkę. Wsadzamy ją do wcześniej zrobionego płynu. Domową mozzarellę przechowujemy w roztworze, w warunkach chłodniczych.  

Kalorie: 940

Węglowodany: 100

Tłuszcz: 40

Białko: 60

Porady

  • Do przygotowania domowej mozzarelli warto wykorzystać świeże mleko prosto od rolnika, najlepiej bezpośrednio po wydojeniu. Jeśli jednak nie mamy dostępu do takiego, możemy sięgnąć po to ze sklepu – im bardziej tłuste, tym lepiej. Ważne, żeby nie było to mleko UHT. 
  • Podpuszczkę można nabyć w Internecie lub w sklepach ze zdrową żywnością. 
  • W przypadku braku dostępu do kuchenki mikrofalowej, możemy wykorzystać inną metodę. Podgrzewamy serwatkę do około 80°C i umieszczamy w niej na chwilę ugnieciony wcześniej ser. Czynność powtarzamy kilka razy.  
  • Domowa mozzarella będzie idealna do sałatki caprese, kanapek czy włoskich dań, takich jak lazania lub pizza

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy