Cytrynowe szaszłyki

Przygotowanie: 15 minut Oczekiwanie: 12 godzin Grillowanie: ok. 20 minut Porcja: 430 kcal

Dodany przez:

Cytrynowe szaszłyki

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
430 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie bezglutenowe
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 60 dag mięsa baraniego z udźca lub chudego wieprzowego
  • 8 łyżek oliwy
  • 4 łyżki wytrawnego białego wina
  • 6 łyżek soku z cytryny
  • listek laurowy
  • olej do posmarowania tacek
  • sól, pieprz, oregano

Przygotowanie

  1. Oliwę połączyć z winem, sokiem z cytryny, szczyptą soli i pieprzu. Dodać łyżeczkę oregano i rozkruszony listek laurowy.
  2. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę jednakowej wielkości, włożyć do miski i polać marynatą. Przykryć i wstawić na 12 godzin do lodówki. Kilkakrotnie przemieszać.
  3. Pokrojone mięso osączyć z marynaty, ponabijać na szpadki do szaszłyków. Ułożyć na natłuszczonych aluminiowych tackach i grillować około 20 min, często obracając.
  4. Szaszłyki podawać z sałatką z papryki, pomidorów, czerwonej cebuli i sera feta.
grill wieprzowina mięso szaszłyki obiad cytryna baranina mięso z grilla
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy