Cytrynowe szaszłyki

Przygotowanie: 15 minut Oczekiwanie: 12 godzin Grillowanie: ok. 20 minut Porcja: 430 kcal

dania mięsneszaszłyki

Czas przygotowania:
30 min.
Kalorie:
430.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 184 głosów)

Składniki:

  • 60 dag mięsa baraniego z udźca lub chudego wieprzowego
  • 8 łyżek oliwy
  • 4 łyżki wytrawnego białego wina
  • 6 łyżek soku z cytryny
  • listek laurowy
  • olej do posmarowania tacek
  • sól, pieprz, oregano

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Oliwę połączyć z winem, sokiem z cytryny, szczyptą soli i pieprzu. Dodać łyżeczkę oregano i rozkruszony listek laurowy.
  • Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę jednakowej wielkości, włożyć do miski i polać marynatą. Przykryć i wstawić na 12 godzin do lodówki. Kilkakrotnie przemieszać.
  • Pokrojone mięso osączyć z marynaty, ponabijać na szpadki do szaszłyków. Ułożyć na natłuszczonych aluminiowych tackach i grillować około 20 min, często obracając.
  • Szaszłyki podawać z sałatką z papryki, pomidorów, czerwonej cebuli i sera feta.

Kalorie: 430.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy