Ciasto z truskawkami bez pieczenia

W sezonie truskawkowym nie możemy zapomnieć o zrobieniu ciasta z truskawkami.Polecam swój przepis:)

Ciastaciasto z owocamiciasta bez pieczenia

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.47 z 178 głosów)

Składniki:

  • 1duża paczka herbatników maślanych
  • 1duża paczka biszkoptów(podłużnych lub okrągłych)
  • 0,5l śmietanki kremówki 36%(ja użyłam 30%)
  • 2 budynie
  • 3szkl.mleka
  • 7 łyżek cukru
  • 1cukier waniliowy
  • 1kostka margaryny lub pół kostki masła i margaryny
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1kg truskawek
  • 2łyżki żelatyny

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ugotować budyń z 5łyżkami cukru na 3szkl.mleka.Ostudzić.Ostudzony budyń utrzeć z margaryną.
  • Herbatnikami wyłożyć blachę,na nie wyłożyć masę budyniową.
  • Następnie na masę wyłożyć biszkopty zostawiając 0,5cm odległości.
  • 30dag truskawek zmiksuj z 2łyżkami cukru.
  • Żelatynę rozpuścić w ok. 0,5 szkl. wody i ostudzić. Połowę chłodnej,płynnej żelatyny dodać do musu truskawkowego.Tężejący mus wlać w odstępy pomiędzy biszkoptami.
  • Śmietanę ubić z cukrem waniliowym, dodać pozostałą żelatynę. Masę wylać na biszkopty i wstawić
  • do lodówki.Galaretkę rozpuścić w 2 niepełnych szkl.wody.Na śmietanę poukładać truskawki i zalać je tężejąca galaretką.Ciasto włożyć do lodówki.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy