Adobe Stock
4.51 (172)
Ciasto z rabarbarem i kruszonką to prosty i szybki przepis na każdą okazję. Wypiek jest idealnie zbalansowany – kwaskowe warzywo uzupełnia słodka, chrupiąca posypka. Ucierane ciasto na maśle można przygotować w 20 minut, a potem wystarczy je przykryć plasterkami łodyżek, ozdobić kruszonką i zapiec. Zawsze wychodzi puszyste i wilgotne. Podajemy przepis na ciasto z rabarbarem – najłatwiejsze spośród sezonowych deserów.
masło 290 g
cukier drobny 90 g
mąka pszenna 370 g
cukier puder 200 g
jajka 4 szt.
proszek do pieczenia 8 g
rabarbar 600 g
Wyjmujemy 200 g masła i wszystkie jajka z lodówki, żeby ogrzać składniki do temperatury pokojowej, zanim zaczniemy robić ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (tryb góra-dół). Tortownicę o średnicy 25 cm (lub kwadratową foremkę o boku 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą.
Myjemy i osuszamy rabarbar. Odcinamy zgrubiałą część łodygi. Obieramy z zewnętrznych włókien. Kroimy w plasterki o szerokości około 1 cm.
Ucieramy wyjętą wcześniej kostkę miękkiego masła z cukrem pudrem, aż składniki utworzą jasny, puszysty krem. Zajmie to około 5 minut. Dodajemy jajka – jedno po drugim, po każdym dokładnie miksujemy całość – do uzyskania jednolitej masy. Przesiewamy do miski 250 g mąki pszennej z proszkiem do pieczenia. Łączymy suche i mokre składniki za pomocą szpatułki lub miksera ustawionego na niskie obroty.
Wykładamy masę na ciasto z rabarbarem do przygotowanej foremki. Na wierzchu rozmieszczamy plasterki rabarbaru. Rozcieramy 90 g masła i 120 g mąki z drobnym cukrem na kruszonkę. Posypujemy nią placek.
Pieczemy ciasto przez około 50 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy jest gotowe. Jeśli nie przyklejają się do niego kawałki wilgotnej masy, możemy wyłączyć piekarnik. Wyjmujemy placek z foremki, najlepiej na kratkę cukierniczą, żeby równomiernie się wystudził. Gotowe ciasto z rabarbarem i kruszonką można na koniec oprószyć cukrem pudrem lub skropić cytrynowym lukrem.
Porady
- Do wypieku tego prostego deseru można też wykorzystać sezonowe owoce. Polecamy na przykład zrobienie ciasta z rabarbarem i truskawkami. Do szybkiego ucieranego placka pasują też czereśnie, agrest i słodkie jabłka.
- Po co przesiewać mąkę? Dzięki temu placek z rabarbarem i kruszonką będzie bardziej puszysty, a przy mieszaniu masy nie powstaną grudki.
- Dla ułatwienia da się zamienić kolejność miksowania masy. Na początek utrzyjmy jajka z cukrem, a następnie dolejmy do nich roztopione i przestudzone masło. Dobry wypiek powstanie też na bazie tłuszczu roślinnego – możemy wykorzystać neutralny w smaku olej rzepakowy lub słonecznikowy.
- Do ucieranej masy możemy dodać przyprawy korzenne, na przykład cynamon lub goździki.
- Puszyste, wilgotne ciasto z rabarbarem i kruszonką warto podać z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną.
Czy ciasto z rabarbarem można jeść bez wyrzutów sumienia? Warto wiedzieć, że w 100 gramach tego warzywa jest zaledwie około 20 kcal, a na dodatek kwaskowe łodyżki są dobrym źródłem witaminy C i błonnika. Jednak każde ciasto – ucierane, kruche lub drożdżowe – ma w sobie sporo słodyczy. Dodatkowo kruszonka, która składa się z cukru, masła i mąki również nie należy do dietetycznych produktów. Choć kaloryczność każdego wypieku będzie się różnić się w zależności od użytych składników, to orientacyjnie można przyjąć, że kawałek ciasta rabarbarowego (100 g) ma 200–250 kcal. Jeśli chcemy zrobić placek w wersji fit, możemy zastąpić cukier niskokalorycznym słodzikiem, takim jak erytrytol lub ksylitol, a białą mąkę pszenną wymienić na pełnoziarnistą.
Szybkie ciasto z rabarbarem na oleju to prosty pomysł na wykorzystanie sezonowego warzywa, a na dodatek jego przechowywanie nie powinno nastręczyć żadnych problemów. Wystarczy przykryć je kloszem lub ściereczką i trzymać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej. Placek z rabarbarem można też zamrozić, trzymając się następujących zasad: