Ciasto z mrożonymi truskawkami

To ciasto jest czasochłonne, ale za to dobrze smakuje:)

ciasto z owocamiciasto z truskawkamiDesery

Czas przygotowania:
120 min.
Ocena:

(średnia 4.51 z 160 głosów)

Składniki:

  • Biszkopt: 6 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki
  • łyżeczka proszku do piecz.
  • Biszkopt kakaowy: 6 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. mąki
  • łyżeczka proszku do piecz.
  • 2-3 łyżeczki kakao.
  • Masa budyniowa: 1/2 l mleka
  • 2 budynie śmiatankowe
  • kostka masła
  • cukier do smaku
  • cukier waniliowy.
  • Masa truskawkowa: 1/2 kg truskawek mrożonych ( lub świeżych)
  • 3 galaretki truskawkowe.
  • Masa kremówkowa: 1/2 l kremówki
  • galaretka czerwona
  • cukier puder do smaku.
  • Pozostałe składniki: paczka okrągłych biszkoptów
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Upiec biszkopt: białka ubic, dodac cukier i żółtka, wymieszac z mąką zmieszną z proszkiem, wylac na blaszkę i pec ok. 30-40 min w temp.160-180 C. Biszkopt kakaowy przygotowac tak samo a na końcu wymieszac z kakaem.
  • Masa budyniowa: Na mleku ugotowac budynie z dodatkiem cukru i cukru waniliowego, przestudzony budyń utrzec z masłem.
  • Masa truskawkowa: Rozmrożone truskawki zmiksowac i podgrzac, dodac galaretki w proszku, wymieszac i chwilę podgotowac.
  • Masa kremówkowa: Galaretki rozpuścic w 1/4 szkl. wody, śmietankę ubic i dodac cukier i tężejącą galaretke.
  • Przełożyc ciasto: biszkopt kakaowy, na to masa budyniowa, połowa masy truskawkowej, biszkopty, reszta masy truskawkowej, masa kremówkowa, biszkopt, polewa.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy