Ciasto z chałwą

Ciasto z chałwą wyróżnia się interesującym smakiem i wyglądem. Delikatny, czekoladowy biszkopt przełożony puszystym kremem chałwowo–budyniowym sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. Podany w towarzystwie filiżanki kawy lub aromatycznej herbaty z pewnością przypadnie gościom do gustu.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasto z kremem

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.34 z 252 głosów)

Ciasto z chałwą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Biszkopt czekoladowy: Mąkę pszenną przesiewamy. W osobnym naczyniu ucieramy jajka z cukrem. Stopniowo dodajemy do nich mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wszystko miksujemy na gładką masę. Piekarnik nagrzewamy do 180 °C. Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przelewamy do blaszki i pieczemy przez około 30–40 minut.

  • 2.

    Krem budyniowo–chałwowy: Odlewamy pół szklanki mleka i rozpuszczamy w niej budyń waniliowy bez dodatku cukru. Pozostałe mleko zagotowujemy, a następnie dodajemy do niego mleko z sproszkowanym budyniem i energicznie mieszamy przez około 1 minutę. Gotową masę odkładamy do wystudzenia. Masło ucieramy, dodając do niego po łyżce zimnego budyniu. Chałwę rozkruszamy i dodajemy do pozostałych składników. Całość miksujemy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. 

  • 3.

    Ciasto z chałwą: Wystudzony biszkopt wyjmujemy z foremki i przekrawamy na 3 blaty. Krem dzielimy na 3 części. Przekładamy ciasto kremem. Wierzch dekorujemy wedle uznania. Odkładamy chałwowiec do lodówki na przynajmniej kilka godzin.

Porady

  • Warto pamiętać, że ciasto z chałwą trzeba przechowywać w lodówce - inaczej może się nieco rozpłynąć. Po przygotowaniu a przed podaniem należy więc umieścić ciasto w lodówce na dość długi czas, by masa zdążyła stężeć. 
  • Dla urozmaicenia smaku możecie dodać do kremu chałwę czekoladową lub karmelową.
  • Górę ciasta można posypać startą czekoladą lub polać roztopioną czekoladą czy domową polewą kakaową. Wierzch chałwowca można również udekorować przy pomocy niewielkich bez lub ozdobnych posypek czekoladowych.
  • Jeśli nie przepadacie za czekoladowymi smakami, możecie przygotować placek z chałwą na bazie biszkoptu kawowego lub orzechowego.
  • Biszkopt należy wyciągać z formy dopiero po jego całkowitym wystudzeniu.
  • Jeśli chcecie sprawdzić, czy ciasto jest dobrze upieczone nakłujcie je drewnianym patyczkiem. Jeżeli po wyjęciu, będzie on suchy, to biszkopt jest gotowy.
  • Do przygotowania ciasta najlepiej używać jajek w temperaturze pokojowej. Znacząco ułatwi to ubijanie piany.
  • Ciasto chałwowe przechowywane w lodówce  zachowa świeżość przez kilka dni.

Notka redakcyjna

Przepis na ciasto z chałwą

Smaczne ciasto z kremem chałwowym może zostać przygotowane na różne sposoby. Można samodzielnie upiec biszkopt, albo wykorzystać herbatniki czy biszkopty nasączone kawą. To metoda na szybkie ciasto z chałwą, gdy czas nas goni. Krem chałwowy świetnie współgra ze smakiem kawy, ale też czekolady. Nie bez powodu powstają przecież chałwy kakaowe. Ciasto czekoladowe z chałwą podbije więc serce każdego smakosza! Jeśli chcemy skrócić przygotowanie ciasta i jednocześnie uzyskać smak czekoladowy, możemy użyć kakaowych herbatników. Zamiast budyniu można zaś użyć żelatyny, aby masa stężała.

Interesującym dodatkiem do całości może być dżem wiśniowy. Przełamie on słodycz wypieku. Dżemem wystarczy wysmarować placki lub herbatniki - choćby jedną warstwę. Oczywiście, można użyć innego dżemu, jednak  wiśnie wydają się najlepiej komponować ze smakiem chałwy. 

Jak zrobić domową chałwę?

Chałwa to przysmak bardzo rozpowszechniony na świecie, wykonywany z karmelu i miazgi nasion oleistych. Tradycyjnie jej ważnym składnikiem jest też miód, używany zamiast karmelu. Chałwa - ta prawdziwa - jest dość zdrowa, jako że zawiera witaminę E, magnez, fosfor i potas.

Ten przepyszny deser można wykonać samodzielnie w domu. Najprościej wykonać chałwę z nasion sezamu czy słonecznika, płynnego miodu, a także aromatu waniliowego. Nasiona wystarczy podprażyć, a następnie zmielić. Do powstałej masy dodać zaś miód i aromat waniliowy. Masę należy ugniatać rękami i formować w bloki czy batony, w zależności od upodobań. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy