Ciasto z chałwą

Lubicie chałwę? Ciasto z chałwą pokochacie! Warstwowe pyszności na deser to połączenie chałwy i czekolady oraz puszystego biszkoptu. Ciasto z chałwą idealnie pasuje do kawy.

CiastaDeserybudynie

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.38 z 239 głosów)

Składniki:

  • ciasto:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 budynie czekoladowe bez cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • krem:
  • 1 budyń waniliowy
  • 1,5 szklanki mleka
  • 150 g masła
  • 200 g chałwy
  • Czekolada lub kakao do dekoracji

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Białka jajek ubić, ubijając stopniowo dodawać cukier. Delikatnie mieszając, do piany dodawać żółtka, a następnie przesiane budynie wymieszane z mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do blachy o wielkości ok. 24x28cm, piec ok. 30 minut w temp. 170 stopni. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części.
  • Budyń, bez dodatku cukru, ugotować na mleku, wystudzić. Masło utrzeć dodając po łyżce budyniu. Na koniec dodać chałwę, którą wcześniej należy rozdrobnić. Gotowym kremem przełożyć placki. Wierzch można posypać startą czekoladą lub kakao.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy