Ciasto z chałwą

Lubicie chałwę? Ciasto z chałwą pokochacie! Warstwowe pyszności na deser to połączenie chałwy i czekolady oraz puszystego biszkoptu. Ciasto z chałwą idealnie pasuje do kawy.

Dodany przez:

Ciasto z chałwą

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
15 porcji
Ocena:

(średnia 3.79 z 43 głosów)

Składniki

  • ciasto:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 budynie czekoladowe bez cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • krem:
  • 1 budyń waniliowy
  • 1,5 szklanki mleka
  • 150 g masła
  • 200 g chałwy
  • Czekolada lub kakao do dekoracji

Przygotowanie

  1. Białka jajek ubić, ubijając stopniowo dodawać cukier. Delikatnie mieszając, do piany dodawać żółtka, a następnie przesiane budynie wymieszane z mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do blachy o wielkości ok. 24x28cm, piec ok. 30 minut w temp. 170 stopni. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części.
  2. Budyń, bez dodatku cukru, ugotować na mleku, wystudzić. Masło utrzeć dodając po łyżce budyniu. Na koniec dodać chałwę, którą wcześniej należy rozdrobnić. Gotowym kremem przełożyć placki. Wierzch można posypać startą czekoladą lub kakao.
deser ciasto budyń mleko chałwa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze