Ciasto bez pieczenia, a w dodatku ciasto wegańskie? Mamy taki prosty przepis. Słodki spód z orzechów, daktyli, krem z nerkowców i apetyczne plastry fig. Gotowe ciasto wegańskie zniknie błyskawicznie!
Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Ewa Gmiter-Rogalska
(średnia 4.48 z 147 głosów)
Spód: wszystkie składniki łączymy w malakserze i miksujemy, aż mieszanina zacznie się kleić między palcami. Płaską blachę o wym. 10,5x20,5 cm wylepiamy folią, przekładamy masę do formy, ostrożnie rozprowadzamy, mocno przyciskając płaską łopatką, aż spód będzie wyrównany. Wstawiamy do zamrażarki.
Krem: namoczone i osączone orzechy nerkowca przekładamy do malaksera, miksujemy kilka minut. Następnie powoli dodajemy mleko kokosowe, syrop klonowy i esencję waniliową. Miksujemy, aż mieszanina stanie się bardzo gładka i kremowa. Dodajemy wiórki kokosowe i pulsacyjnie łączymy.
Orzechowy spód wyjmujemy z zamrażarki, rozsmarowujemy na nim równą warstwą krem kokosowo-orzechowy. Wstawiamy do lodówki na 2 godz., aby krem stężał. Bazę możemy przechowywać w zamrażarce, wyjmujemy na 15 min przed podaniem. Dekorujemy plasterkami świeżych fig.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2015
ciasta bez pieczenia - zobacz inne inspiracjePorady
Zobacz przepis: Wegańska kuchnia Wegan Nerd nie tylko na Święta
Komentarze