Ciasto wegańskie z figami, bez pieczenia

Ciasto bez pieczenia, a w dodatku ciasto wegańskie? Mamy taki prosty przepis. Słodki spód z orzechów, daktyli, krem z nerkowców i apetyczne plastry fig. Gotowe ciasto wegańskie zniknie błyskawicznie!

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 147 głosów)

Składniki:

  • spód: 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki migdałów
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki nasion lnu
  • 1/2 szklanki suszonych fig
  • 1/2 szklanki daktyli bez pestek
  • 1/2 łyżki wody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • krem: 1/2 szklanki orzechów nerkowca (moczonych w wodzie przez noc)
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • świeże figi pokrojone w plastry

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Spód: wszystkie składniki łączymy w malakserze i miksujemy
  • aż mieszanina zacznie się kleić między palcami.
  • Płaską blachę o wym. 10,5x20,5 cm wylepiamy folią
  • przekładamy masę do formy
  • ostrożnie rozprowadzamy
  • mocno przyciskając płaską łopatką
  • aż spód będzie wyrównany. Wstawiamy do zamrażarki.
  • Krem: namoczone i osączone orzechy nerkowca przekładamy do malaksera
  • miksujemy kilka minut. Następnie powoli dodajemy mleko kokosowe
  • syrop klonowy i esencję waniliową. Miksujemy
  • aż mieszanina stanie się bardzo gładka i kremowa. Dodajemy wiórki kokosowe i pulsacyjnie łączymy.
  • Orzechowy spód wyjmujemy z zamrażarki
  • rozsmarowujemy na nim równą warstwą krem kokosowo-orzechowy. Wstawiamy do lodówki na 2 godz.
  • aby krem stężał.
  • Bazę możemy przechowywać w zamrażarce
  • wyjmujemy na 15 min przed podaniem. Dekorujemy plasterkami świeżych fig.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2015

Porady

Zobacz przepis: Wegańska kuchnia Wegan Nerd nie tylko na Święta

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy