Ciasto wegańskie z figami, bez pieczenia

Ciasto bez pieczenia, a w dodatku ciasto wegańskie? Mamy taki prosty przepis. Słodki spód z orzechów, daktyli, krem z nerkowców i apetyczne plastry fig. Gotowe ciasto wegańskie zniknie błyskawicznie!

Dodany przez:

Wege przepisy

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • spód: 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki migdałów
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki nasion lnu
  • 1/2 szklanki suszonych fig
  • 1/2 szklanki daktyli bez pestek
  • 1/2 łyżki wody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • krem: 1/2 szklanki orzechów nerkowca (moczonych w wodzie przez noc)
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • świeże figi pokrojone w plastry

Przygotowanie

  1. Spód: wszystkie składniki łączymy w malakserze i miksujemy, aż mieszanina zacznie się kleić między palcami.
  2. Płaską blachę o wym. 10,5x20,5 cm wylepiamy folią, przekładamy masę do formy, ostrożnie rozprowadzamy, mocno przyciskając płaską łopatką, aż spód będzie wyrównany. Wstawiamy do zamrażarki.
  3. Krem: namoczone i osączone orzechy nerkowca przekładamy do malaksera, miksujemy kilka minut. Następnie powoli dodajemy mleko kokosowe, syrop klonowy i esencję waniliową. Miksujemy, aż mieszanina stanie się bardzo gładka i kremowa. Dodajemy wiórki kokosowe i pulsacyjnie łączymy.
  4. Orzechowy spód wyjmujemy z zamrażarki, rozsmarowujemy na nim równą warstwą krem kokosowo-orzechowy. Wstawiamy do lodówki na 2 godz., aby krem stężał.
  5. Bazę możemy przechowywać w zamrażarce, wyjmujemy na 15 min przed podaniem. Dekorujemy plasterkami świeżych fig.
  6. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2015
figi ciasto wegańskie bez pieczenia
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy