Joanna Komorowska

Ciasto rurociąg

Ocena:

0 (0)

  • 25 min.
  • więcej niż 10 osób
  • łatwy

Ciasto rurociąg bez pieczenia – wystarczy ubić mascarpone ze śmietaną kremówką, przełożyć powstałym kremem herbatniki oraz rurki z kakaowym wypełnieniem. Przechowane w lodówce przez kilka godzin uzyskuje zachwycający kremowy, aksamitny smak. Jest to idealny sposób na deser do przygotowania w kilka minut, który fantastycznie sprawdzi się na przyjęciu, spotkaniu ze znajomymi lub po prostu jako pyszny dodatek do kawy. Zapraszamy po przepis na ciasto rurociąg.

 

Składniki:

  • herbatniki  350 g

  • mascarpone  500 g

  • śmietana 36%  600 g

  • cukier puder  40 g

  • żelatyna  8 g

  • woda  60 ml

  • rurki waflowe  400 g

  • czekolada mleczna  100 g

  • śmietana 30%  25

Ciasto rurociąg - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Schłodzenie: śmietana 36% oraz mascarpone powinny być schłodzone. Najlepiej przez noc (czas chłodzenia nie został wliczony w całkowity czas przygotowania ciasta).  

  • Krok 2:

    Blaszka: dno foremki o wymiarach ok. 20x26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Układamy warstwę herbatników.

  • Krok 3:

    Żelatyna: zalewamy ją gorącą wodą, mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia. 

  • Krok 4:

    Krem: cukier puder przesiewamy. Schłodzone mascarpone, śmietankę 36% oraz cukier puder przekładamy do misy miksera. Miksujemy do uzyskania gęstego, puszystego kremu. Do płynnej, ale chłodnej żelatyny dodajemy 2 łyżki kremu, mieszamy i dodajemy do reszty masy. Ubijamy do połączenia składników.

  • Krok 5:

    Składanie ciasta rurociąg: na herbatniki wykładamy połowę kremu. Na nim układamy jedną obok drugiej rurki waflowe. Przykrywamy resztą masy. Na wierzchu rozkładamy pozostałe herbatniki. Wstawiamy do lodówki.

  • Krok 6:

    Ganache: 50 ml przelewamy do garnuszka, podgrzewamy, dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy na jednolity krem. Polewamy nim wyjęte z lodówki ciasto. Blaszkę owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub na noc.

Porady

  • Przygotowane ciasto rurociąg przykryte folią najlepiej przechować przez noc w lodówce. Dzięki temu wszystkie smaki się przegryzą i będzie się je łatwiej kroiło. Należy pamiętać o tym, żeby przed każdym wkładaniem do lodówki ciasto było zabezpieczone przed wchłanianiem zapachów. Mascarpone i kremówka bardzo je przejmują.
  • W deserze możemy użyć rurki z nadzieniem czekoladowym, ale mogą być też z innym  np. z nadzieniem waniliowym.
  • Zamiast herbatników możemy użyć słone krakersy, dzięki czemu ciasto będzie przyjemnie słodko–słone.
  • Do kremu na ciasto rurociąg nie dodajemy dużo cukru, ponieważ i rurki i herbatniki są wystarczająco słodkie. Po przegryzieniu się smaków będzie idealnie.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne