Ciasto owocowo-budyniowe

Delikatne i smaczne ciasto, na każdą okazję.

Ciastaciasto z owocamiDesery

Czas przygotowania:
180 min.
Ocena:

(średnia 4.54 z 150 głosów)

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 8 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1¼ szklanki cukru
  • 1 duży cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • Masa czerwona:
  • 1 słoik jabłek z morelami prażonych w słoiku 90 dkg
  • 2 galaretki truskawkowe
  • Masa budyniowa:
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 4 szklanki mleka
  • 2 galaretki brzoskwiniowe lub cytrynowe
  • Wierzch:
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 czekolada z orzechami
  • Poncz:
  • 2 szklanki przegotowanej chłodnej wody
  • sok z cytryny
  • cukier do smaku
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Białka oddzielić od żółtek(jajka powinny być zimne z lodówki)
  • dodać szczyptę soli,ubić sztywną pianę,pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy,następnie żółtka i dalej ubijać ,na końcu dodać wymieszane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
  • Blaszkę o wymiarach 25x40 cm wysmarować lekko tłuszczem,wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Piec w 180st C około 50 min.
  • Wystudzony biszkopt przekroić na trzy części,spód ciasta włożyć do blaszki i nasączyć ponczem(każdy blat)
  • Jabłka wyłożyć ze słoika do garnka,dodać 1/4 szklanki wody,zagotować,dodać 2 suche truskawkowe galaretki i dobrze rozpuścić,wystudzić,wyłożyć na spód ciasta,przykryć drugim blatem.
  • Budyń rozrobić w mleku,ugotować, do gorącego wsypać 2 suche brzoskwiniowe lub cytrynowe galaretki,dokładnie wymieszać,wystudzić,wylać na drugi blat,czekoladę zetrzeć na tarce połowę posypać na budyń i przykryć ostatnim blatem.
  • Na wierzch posypać resztę czekolady,ułożyć odsączone brzoskwinie i zalać dwoma zsiadającymi galaretkami.
  • Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy