CIASTO JAJKO SADZONE

Śmieszne, ale pyszne. Mniam! Przepis z forum cin cin

dodany przez: li_lia

Ciasta Desery galaretki

Czas przygotowania:
4godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.43 z 199 głosów)


Składniki:

  • Na ciasto:
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 5 jajek
  • 200 g maki
  • 1/2 paczuszki proszku do pieczenia
  • Na krem:
  • 750 ml mleka
  • 2 opak. budyniu waniliowego
  • 400 g śmietany
  • 3 paczuszki "smietan-fix"
  • 2 puszki moreli/brzoskwiń- ja robiłam z jednej i było za mało ,,jajek"
  • Na "zalanie" na sama gore ciasta:
  • 3 paczuszki cytrynowej galaretki
  • ok. 750 ml wody ( do rozrobienia galaretki)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Masło z cukrem ubić na piane. Jajka pojedynczo wbijać i pojedynczo wmieszać. Make z proszkiem do pieczenia zmieszać i przesiać do masy z masła.
  • Blachę nasmarować margaryną i obsypać bułką tartą i ciasto gładko wyłożyć. Piec w rozgrzanym piekarniku przy 175 stopni C- ok. 25 min. Po upieczeniu zostawić do schodzenia.
  • Budyń przygotować w/g przepisu na opak. i ostudzić. Powinien być taki lejący. Śmietanę i smietan-fix wmieszać do zimnego budyniu i rozsmarować na cieście.
  • Morele dobrze osączyć z soku i wyłożyć rzędami na cieście.
  • Dać do lodówki na ok. 2 godz.,( może być dłużej, a nawet na cala noc) - żeby krem dobrze się ściął.
  • Przygotować galaretkę Polać gore ciasta ( warstwa musi być raczej cienka) i zostawić do stężenia.
  • Ciasto najlepiej to kroić w kwadraty, tak, żeby te jajko było na środku.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy