Ciasto drożdżowe z rodzynkami
Ciasto drożdżowe z rodzynkami - Przepis na Ciasto drożdżowe z rodzynkamiKawałek tego ciasta z rodzynkami będzie wspaniałym dodatkiem do porannej aromatycznej kawy!
Ciastaciasto drożdżoweDeseryPrzekąski
- Czas przygotowania:
- 30 min.
Ocena:
(średnia 4.4 z 186 głosów)
Składniki:
- pół kostki drożdży
- 1 szkalnka letniego mleka
- 2 szkalnki mąki
- 2 jajka
- cukier waniliowy
- 4 łyżki cukru
- skórka starta z cytryny
- 10 dag rodzynki
- 2 łyżki rumu
Rodzaj diety:
Sposób przygotowania:
Kroki wykonania:
- Rodzynki namoczyć w rumie. Przygotować rozczyn: wymieszać szklankę letniego mleka, pół kostki drożdży, 3 łyżki mąki, 2 łyżki cukru. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Następnie dodać jajka, cukier waniliowy, mąkę, cukier, skórkę z cytryny. Ciasto wyrabiać, aż ukażą się pęcherzyki powietrza i odstawić znowu do wyrośnięcia. Do wyrośnietego ciasta dodać rodzynki i ponownie wyrobić. Ciastem wypełnić blachę i piec około 45 minut 180 stopniach. Po upieczeniu ciasta wierzch posmarować masłem.
Podobne przepisy
Czas przygotowania:
110 min.

zawsze sie udaje;)
Ciasto drożdżowe z rodzynkami
Czas przygotowania:
35 min.

Tak smakuje domowa kuchnia! Idealne ciasto drożdżowe z kruszonką jest pyszne i wspaniale pachnie. Musi być porządnie wyrośnięte, pulchne, lekkie, a kruszonka słodka i chrupiąca.
Ciasto drożdżowe z kruszonką
Czas przygotowania:
20 min.

Ciasto z rodzynkami - prosty przepis na podwieczorek! Ciasto nie jest za słodkie, szybko się robi. Idealne dla początkujących domowych cukierników
Ciasto z rodzynkami
Czas przygotowania:
60 min.

zawsze się udaje
Ciasto drożdżowe
Czas przygotowania:
180 min.

bardzo łatwe ciasto drożdżowe z makiem
ciasto drożdżowe z makiem
Czas przygotowania:
120 min.

Puszyste z nutą miodu. Idealne z kubkiem mleka na śniadanie ;-)
Ciato drożdżowe z rodzynkami
Czas przygotowania:
30 min.

wspaniałe ciasto z dynią...
Ciasto drożdżowe z dynią
Poziom trudności:
Średni
Czas przygotowania:
90 min.

Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką to pyszna propozycja na podwieczorek. Pachnie masłem i kojarzy się z dzieciństwem i wizytami w kuchni babci. Szczodrze posypujemy je kruszonką, dzięki czemu wierzch ciasta jest chrupiący i bardzo smaczny. Kwaśne jabłka świetnie komponują się ze słodkim ciastem drożdżowym i maślaną kruszonką. Całość jest lekka i smakuje wybornie!
Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką
Czas przygotowania:
180 min.

Pyszne ciasto drożdżowe.