Ciasto drożdżowe z rodzynkami

Kawałek tego ciasta z rodzynkami będzie wspaniałym dodatkiem do porannej aromatycznej kawy!

Ciastaciasto drożdżoweDeseryPrzekąski

Czas przygotowania:
30 min.
Ocena:

(średnia 4.4 z 186 głosów)

Składniki:

  • pół kostki drożdży
  • 1 szkalnka letniego mleka
  • 2 szkalnki mąki
  • 2 jajka
  • cukier waniliowy
  • 4 łyżki cukru
  • skórka starta z cytryny
  • 10 dag rodzynki
  • 2 łyżki rumu

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Rodzynki namoczyć w rumie. Przygotować rozczyn: wymieszać szklankę letniego mleka, pół kostki drożdży, 3 łyżki mąki, 2 łyżki cukru. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Następnie dodać jajka, cukier waniliowy, mąkę, cukier, skórkę z cytryny. Ciasto wyrabiać, aż ukażą się pęcherzyki powietrza i odstawić znowu do wyrośnięcia. Do wyrośnietego ciasta dodać rodzynki i ponownie wyrobić. Ciastem wypełnić blachę i piec około 45 minut 180 stopniach. Po upieczeniu ciasta wierzch posmarować masłem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy