Ciasto chałwowe

Bardzo lekkie, puszyste ciasto z dodatkiem chałwy w kremie.

Dodany przez:

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
14 porcji
Ocena:

(średnia 3.59 z 27 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • blaszka 38 cm x 24 cm
  • Na ciasto:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki
  • 3 budynie czekoladowe
  • Na krem:
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 3 szklanki mleka
  • 250 g masła
  • 30 dag chałwy

Przygotowanie

  1. Ciasto: białka ubić z cukrem waniliowym na sztywną piane. Dodać cukier, żółtka, proszek do pieczenia, mąkę i budynie w proszku. Wszystko wymieszać i przelać do blachy wyłożonej papierem. Piec 40 min w temperaturze 175 stopni C.Wystudzić, przekroić na 2 placki.
  2. Krem: budynie ugotować na mleku, ostudzić. Utrzeć lub zmiksować z chałwą i masłem na gładką masę.
  3. Ciasto przełozyć masą, posmarować wierzch i posypać startą czekoladą.
deser biszkopt krem chałwa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze