Ciasto chałwowe

Bardzo lekkie, puszyste ciasto z dodatkiem chałwy w kremie.

biszkoptDeserykrem

Czas przygotowania:
80 min.
Ocena:

(średnia 4.39 z 217 głosów)

Składniki:

  • blaszka 38 cm x 24 cm
  • Na ciasto:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki
  • 3 budynie czekoladowe
  • Na krem:
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 3 szklanki mleka
  • 250 g masła
  • 30 dag chałwy

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ciasto: białka ubić z cukrem waniliowym na sztywną piane. Dodać cukier, żółtka, proszek do pieczenia, mąkę i budynie w proszku. Wszystko wymieszać i przelać do blachy wyłożonej papierem. Piec 40 min w temperaturze 175 stopni C.Wystudzić, przekroić na 2 placki.
  • Krem: budynie ugotować na mleku, ostudzić. Utrzeć lub zmiksować z chałwą i masłem na gładką masę.
  • Ciasto przełozyć masą, posmarować wierzch i posypać startą czekoladą.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy