Ciasto chałwowe z bezami

Słodkie, ale warto się skusić:)

Deserybeza

Czas przygotowania:
65 min.
Ocena:

(średnia 4.54 z 152 głosów)

Składniki:

  • BISZKOPT:
  • 5jaj,
  • czubata szkl. mąki pszennej,
  • szkl. cukru,
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia,
  • czubata łyżka kakao.
  • MASA CHAŁWOWA:
  • 20dag chałwy waniliowej,
  • 4 żółtka,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • szkl. mleka,
  • kost. masła.
  • MASA CZEKOLADOWA:
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • kost. masła,
  • tabliczka gorzkiej czekolady.
  • DODATKOWO:
  • 4 duże bezy,
  • polewa czekoladowa.

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • 1. Wszystko połączyć. Piec 20 min w temp. 180 st.Ostudzić. Przekroić na pół.
  • 2. Żółtka rozmieszać w 1/2 szkl. mleka, dodać mąkę. Ugotować budyń. Masło utrzeć z chałwą i zimnym budyniem.
  • 3. Masło utrzeć z pudrem i roztopioną czekoladą.
  • 4. Jeden placek posmarować chałwą, posypać 3 pokruszonymi bezami. Wyłożyć masę czekoladową. Przykryć drugim plackiem. Polać polewą i posypać pozostałym pokruszonym bezem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy