Ciasteczka pralinowe pisanki

Niby takie zwykłe, a jednak inne. Ciasteczka pralinowe pisanki wskoczą na nasz wielkanocny stół!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciastka

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 150 głosów)

Składniki:

  • 50 dag cukru
  • 25 dag migdałów
  • 25 dag białej czekolady
  • laska wanilii
  • 20 dag masła
  • 3–4 duże wafle
  • szklanka cukru pudru
  • sok z 1 cytryny
  • kilka kropli esencji migdałowej
  • kolorowe pisaki cukrowe do dekoracji
  • cukrowe perełki

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Ciasteczka pralinowe pisanki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Cukier wsypujemy do rondla, podlewamy szklanką wody. Gotujemy na małym ogniu, aż powstanie gęsty syrop. Jeśli to konieczne, dolewamy wody. Migdały zalewamy wrzątkiem, hartujemy i obieramy ze skórki i przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy do syropu.
  • Czekoladę drobno siekamy, wrzucamy do rondelka z masą migdałową, dodajemy ziarenka wanilii wydobyte ze strąka, rozcieramy drewnianą łyżką, dalej gotujemy. Gdy masa zgęstnieje, a wszystkie składniki się połączą, dodajemy masło.
  • Podgrzewamy jeszcze chwilę, zdejmujemy z ognia i odstawiamy, aby masa lekko stężała. Na kartce rysujemy kształt jajek. Wycinamy szablon i przykładamy do wafli. Nożem wycinamy kształty pisanek. Wafle pokrywamy płasko masą migdałową.
  • Obciążamy deseczką i odstawiamy w chłodne miejsce. Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny i kroplą esencji migdałowej. Pisanki polewamy lukrem, malujemy pisakami i ozdabiamy perełkami.
  • Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 4/2017

Porady


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy