Ciasteczka pralinowe pisanki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Cukier wsypujemy do rondla, podlewamy szklanką wody. Gotujemy na małym ogniu, aż powstanie gęsty syrop. Jeśli to konieczne, dolewamy wody. Migdały zalewamy wrzątkiem, hartujemy i obieramy ze skórki i przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy do syropu.
Czekoladę drobno siekamy, wrzucamy do rondelka z masą migdałową, dodajemy ziarenka wanilii wydobyte ze strąka, rozcieramy drewnianą łyżką, dalej gotujemy. Gdy masa zgęstnieje, a wszystkie składniki się połączą, dodajemy masło.
Podgrzewamy jeszcze chwilę, zdejmujemy z ognia i odstawiamy, aby masa lekko stężała. Na kartce rysujemy kształt jajek. Wycinamy szablon i przykładamy do wafli. Nożem wycinamy kształty pisanek. Wafle pokrywamy płasko masą migdałową.
Obciążamy deseczką i odstawiamy w chłodne miejsce. Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny i kroplą esencji migdałowej. Pisanki polewamy lukrem, malujemy pisakami i ozdabiamy perełkami.
Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 4/2017
Komentarze