Ciasteczka pralinowe pisanki

Ocena:

4.45 (150)

  • 40 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Niby takie zwykłe, a jednak inne. Ciasteczka pralinowe pisanki wskoczą na nasz wielkanocny stół!

Składniki:

  • migdały  250 g

  • cytryna  1 szt.

  • biała czekolada  250 g

  • masło  200 g

  • ekstrakt migdałowy  5 kropli

  • cukier  500 g

  • posypki do ciast  50 g

  • cukier puder  120 g

  • wanilia  1 szt.

  • wafle  4 szt.

Ciasteczka pralinowe pisanki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Syrop: cukier wsypujemy do rondla, podlewamy szklanką wody. Gotujemy na małym ogniu, aż powstanie gęsty syrop. Jeśli to konieczne, dolewamy wody.

  • Krok 2:

    Migdały: zalewamy wrzątkiem, hartujemy i obieramy ze skórki. Przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy do syropu.

  • Krok 3:

    Masa: czekoladę drobno siekamy, wrzucamy do rondelka z masą migdałową. Dodajemy ziarenka wanilii wydobyte ze strąka, rozcieramy drewnianą łyżką, dalej gotujemy. Gdy masa zgęstnieje, a wszystkie składniki się połączą, dodajemy masło. Podgrzewamy jeszcze chwilę, zdejmujemy z ognia i odstawiamy, aby masa lekko stężała.

  • Krok 4:

    Kształtowanie ciasteczek: na kartce rysujemy jajka. Wycinamy szablon i przykładamy do wafli. Nożem wycinamy kształty pisanek. Wafle pokrywamy płasko masą migdałową. Obciążamy deseczką i odstawiamy w chłodne miejsce.

  • Krok 5:

    Dekoracja: cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny i esencją migdałową. Pisanki polewamy lukrem, malujemy pisakami i ozdabiamy perełkami.

Porady

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne