Ptysiowe pisanki

Pisanki kojarzą wam się tylko z pomalowanymi na kolorowo jajkami? Obalamy ten stereotyp! W tym roku postanowiliśmy na Wielkanoc przygotować ciasteczka-pisanki. Są zrobione z ciasta ptysiowego i po prostu rozpływają się w ustach. A wzory, które na nich wymalowaliśmy możecie skopiować także na zwykłe jajka. Ptysiowe pisanki polecają się na świąteczny stół!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciastka ptysie

Czas przygotowania:
50min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.5 z 163 głosów)

Ptysiowe pisanki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ptysiowe pisanki (1) 1.

    Na ciasto: piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Mąkę mieszamy z łyżeczką cukru pudru. Masło i 150 ml wody doprowadzamy do wrzenia, dodajemy mąkę z cukrem. Zdejmujemy z ognia i ubijamy drewnianą łyżką przez 2 min, aż powstanie zwarta kula. Masę pozostawiamy na 5 min. Dodajemy jajka, jedno po drugim, ubijamy, aż uzyskamy gładką, błyszczącą masę.

  • ptysiowe pisanki (4) 2.

    2 arkusze papieru do pieczenia lekko smarujemy masłem i układamy na 2 blachach posmarowaną stroną do góry. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego z okrągłą końcówką o śr. 1 cm. Wyciskamy 16 ciastek w kształcie jajka, pozostawiając 5-cm przestrzeń między każdym z nich (urosną). Pieczemy 10 min, po czym zwiększamy temp. do 200°C i pieczemy przez kolejne 15 min, aż ptysiowe jajka będą złote. Wyjmujemy i przebijamy spód każdego ciastka szpikulcem, aby uwolnić parę; schładzamy na kratce.

  • ptysiowe pisanki (3) 3.

    Śmietankę ubijamy z 2 łyżkami cukru pudru, dodajemy wanilię. Przekładamy do szprycy z cienką końcówką i przez otwory parowe wstrzykujemy krem w każde jajko.

  • ptysiowe pisanki (2) 4.

    Z reszty cukru pudru i soku z cytryny ucieramy lukier. W zależności od liczby kolorów, których zechcemy użyć, rozdzielamy lukier do osobnych misek i dodajemy do nich barwniki. Przekładamy je do jednorazowych woreczków. Odcinamy końce i dekorujemy jajka jak pisanki.

Porady

W przepisie na ptysiowe pisanki wykorzystujemy:

  • masło - pokrojone w kostkę + dodatkowo niewielką ilość do smarowania
  • ekstrakt waniliowy - można zastąpić go ziarenkami z laski wanilii lub pastą waniliową
  • barwniki do żywności - w takich kolorach, w jakich chcemy

Notka redakcyjna

Ptysiowe pisanki są bardzo dekoracyjne. Udekorujmy je lukrem w różnych kolorach, żeby wyglądały pięknie. Pamiętajmy, że lukier nie może być zbyt rzadki, a ciastka dekorujemy dopiero po ostygnięciu - jeśli będą ciepłe, lukier może się rozpuścić i z nich spłynąć. Możemy także, gdybyśmy chcieli, żeby pisanki nie były pastelowe, oblać je w całości polewą czekoladową i ozdobić zwykłym białym lukrem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy