Pisanki kojarzą wam się tylko z pomalowanymi na kolorowo jajkami? Obalamy ten stereotyp! W tym roku postanowiliśmy na Wielkanoc przygotować ciasteczka-pisanki. Są zrobione z ciasta ptysiowego i po prostu rozpływają się w ustach. A wzory, które na nich wymalowaliśmy możecie skopiować także na zwykłe jajka. Ptysiowe pisanki polecają się na świąteczny stół!
Ptysiowe pisanki / fot. Artur Rogalski, styl. Ewa Gmiter-Rogalska
Na ciasto: piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Mąkę mieszamy z łyżeczką cukru pudru. Masło i 150 ml wody doprowadzamy do wrzenia, dodajemy mąkę z cukrem. Zdejmujemy z ognia i ubijamy drewnianą łyżką przez 2 min, aż powstanie zwarta kula. Masę pozostawiamy na 5 min. Dodajemy jajka, jedno po drugim, ubijamy, aż uzyskamy gładką, błyszczącą masę.
2 arkusze papieru do pieczenia lekko smarujemy masłem i układamy na 2 blachach posmarowaną stroną do góry. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego z okrągłą końcówką o śr. 1 cm. Wyciskamy 16 ciastek w kształcie jajka, pozostawiając 5-cm przestrzeń między każdym z nich (urosną). Pieczemy 10 min, po czym zwiększamy temp. do 200°C i pieczemy przez kolejne 15 min, aż ptysiowe jajka będą złote. Wyjmujemy i przebijamy spód każdego ciastka szpikulcem, aby uwolnić parę; schładzamy na kratce.
Śmietankę ubijamy z 2 łyżkami cukru pudru, dodajemy wanilię. Przekładamy do szprycy z cienką końcówką i przez otwory parowe wstrzykujemy krem w każde jajko.
Z reszty cukru pudru i soku z cytryny ucieramy lukier. W zależności od liczby kolorów, których zechcemy użyć, rozdzielamy lukier do osobnych misek i dodajemy do nich barwniki. Przekładamy je do jednorazowych woreczków. Odcinamy końce i dekorujemy jajka jak pisanki.
Porady
W przepisie na ptysiowe pisanki wykorzystujemy:
- masło - pokrojone w kostkę + dodatkowo niewielką ilość do smarowania
- ekstrakt waniliowy - można zastąpić go ziarenkami z laski wanilii lub pastą waniliową
- barwniki do żywności - w takich kolorach, w jakich chcemy
Ptysiowe pisanki są bardzo dekoracyjne. Udekorujmy je lukrem w różnych kolorach, żeby wyglądały pięknie. Pamiętajmy, że lukier nie może być zbyt rzadki, a ciastka dekorujemy dopiero po ostygnięciu - jeśli będą ciepłe, lukier może się rozpuścić i z nich spłynąć. Możemy także, gdybyśmy chcieli, żeby pisanki nie były pastelowe, oblać je w całości polewą czekoladową i ozdobić zwykłym białym lukrem.
Komentarze