Ciasteczka dachówki z kminkiem

Chrupiące, cieniutkie i pyszne ciasteczka dachówki z kminkiem. Smakują na gorąco, jak i na zimno! Fani kminku będą zdecydowanie zachwyceni taką wytrawną przekąską.

Dodany przez:

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
20 sztuk
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 150 g mąki
  • szczypta soli
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 3 łyżki cukru
  • 150 ml białego octu spirytusowego
  • łyżeczka nasion kminku
  • łyżeczka oleju (najlepiej arachidowego)
  • tłuszcz do blachy

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, energicznie mieszając. Wstawiamy na 1 godz. do lodówki.
  2. Za pomocą łyżeczki do herbaty nabieramy ciasto i układamy na dobrze natłuszczonej blasze, rozsmarowując tak, aby uformować krążek. Operację powtarzamy aż do wyczerpania składników. Krążki wstawiamy na 5–10 min do piekarnika rozgrzanego do temp. 210°C.
  3. Ciasteczka dachówki z kminkiem wyjmujemy jeszcze ciepłe i nadajemy im kształt, kładąc na wałek do ciasta. Gdy przestygną, delikatnie ściągamy je z wałka, tak aby się nie połamały. Możemy jeść je od razu lub przechowywać przez pewien czas w pudełku lub słoiku na ciastka.
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 3/2018

Wskazówki

Z kminkiem można też upiec serowe krakersy: z 300 g mąki, 200 g startego żółtego sera, 150 g masła, 2 jajek, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej i szczypty soli szybko zagniatamy ciasto i wkładamy na 1 godz. do lodówki. Cienko rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka o dowolnych kształtach. Układamy na blasze, smarujemy żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy kminkiem. Pieczemy na złoty kolor w temp. 180°C.

Zobacz też: ser smażony z kminkiem

ciasteczka kminek
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze