Chrupiące, cieniutkie i pyszne ciasteczka dachówki z kminkiem. Smakują na gorąco, jak i na zimno! Fani kminku będą zdecydowanie zachwyceni taką wytrawną przekąską. Ciastka przyjemnie chrupią, więc są doskonałe na przykład na imprezę zamiast chipsów. To opcja zdrowa i pyszna!
Fot: Artur Rogalski, stylizacja: Anna Borowska
(średnia 4.48 z 174 głosów)
Wszystkie składniki łączymy ze sobą, energicznie mieszając. Wstawiamy na 1 godz. do lodówki. Za pomocą łyżeczki do herbaty nabieramy ciasto i układamy na dobrze natłuszczonej blasze, rozsmarowując tak aby uformować krążek. Operację powtarzamy aż do wyczerpania składników.
Krążki wstawiamy na 5–10 min do piekarnika rozgrzanego do temp. 210°C. Ciasteczka dachówki z kminkiem wyjmujemy jeszcze ciepłe i nadajemy im kształt kładąc na wałek do ciasta. Gdy przestygną, delikatnie ściągamy je z wałka, tak aby się nie połamały. Możemy jeść je od razu lub przechowywać przez pewien czas w pudełku lub słoiku na ciastka.
Porady
Z kminkiem można też upiec serowe krakersy: z 300 g mąki, 200 g startego żółtego sera, 150 g masła, 2 jajek, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej i szczypty soli szybko zagniatamy ciasto i wkładamy na 1 godz. do lodówki. Cienko rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka o dowolnych kształtach. Układamy na blasze, smarujemy żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy kminkiem. Pieczemy na złoty kolor w temp. 180°C.
Zobacz też: ser smażony z kminkiem
Kminek jest dość kontrowersyjną przyprawą. Niektórzy go uwielbiają, inni zaś nienawidzą. Wszystko ze względu na jego charakterystyczny, lekko piekący smak. Warto jednak z kminkiem się zaprzyjaźnić, ponieważ skutecznie przyspiesza trawienie - właśnie dlatego dodajemy go do potraw ciężkostrawnych, takich jak na przykład bigos. Nasze dachówki możecie podać jako przystawkę - kminek pobudza apetyt, dlatego wasi goście z chęcią zjedzą także kolejne dania.
Komentarze