Marynowany kurczak z grilla

Sezon na grillowanie to właśnie marynowany kurczak z grilla. Najlepsza jest domowa marynata - kurczak z grilla będzie smakować doskonale!

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

Składniki

  • 1 kurczak ok. 2 kg
  • na marynatę: 1 łyżeczka papryczki słodkiej
  • 2 posiekane drobno ząbki czosnku
  • szczypta ziół prowansalskich
  • szczypta bazylii
  • pół łyżeczki soli
  • pieprz do smaku
  • 4 łyżki oliwy
  • sok z połowy cytryny
  • 3 łyżki czerwonego wina

Przygotowanie

  1. Kurczaka oczyścić i po porcjować. Suche składniki marynaty wymieszać, dodać płynne, wymieszać i zalać porcjowanego kurczaka, pozostawić na kilka godzin. W między czasie ok. 2 razy przemieszać.
  2. Kurczaka z grilla grillować, smarując pozostałą marynatą.
kurczak mięso przyprawy obiad grillowanie oliwa kurczak z grilla
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy