Dieta ze smakiem, Kinga Paruzel

Chleb z kaszy

Ocena:

4.52 (166)

  • 20 min.
Sycący, wyrazisty w smaku chleb z kaszy gryczanej i nasion chia. Przepis pochodzi z książki "Dieta ze smakiem" Kingi Paruzel.

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
  • 1/4 szklanki nasion chia
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano

Chleb z kaszy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Zalać kaszę dużą ilością zimnej wody i moczyć przez 2 godziny.
  • W tym samym czasie namoczyć nasiona chia w 1/2 szklanki wody.
  • Rozgrzać piekarnik do 160°C z funkcją termoobiegu. Formę keksową o wymiarach 10×25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Odcedzić kaszę na sicie i przesypać do malaksera, dodać chia, 1/2 szklanki wody, olej, sodę, oregano, bazylię, sól morską i sok z cytryny. Całość miksować 3 minuty (ma mieć konsystencję ciasta).
  • Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i piec 1,5 godziny, do momentu kiedy po naciśnięciu delikatnie się odbija.
  • Wyjąć z piekarnika i studzić przez 30 minut. Chleb powinien być lekko wilgotny w środku i chrupiący na zewnątrz.

Porady

Zobacz przepis: prosty domowy chleb razowy

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne