Chiński makaron z kurczakiem

Przepis na makaron z kurczakiem po chińsku.

Dodany przez:

Chiński makaron z kurczakiem

Makarony

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.33 z 3 głosów)

Składniki

  • 30 dag piersi kurczaka
  • łyżeczka przyprawy „pięć smaków”
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 25 dag brokułów
  • sól
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • strąk czerwonej papryki
  • 15 dag boczniaków
  • 25 dag chińskiego makaronu jajecznego
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 50 ml bulionu warzywnego
  • łyżeczka brązowego cukru

Przygotowanie

  1. Kurczaka kroimy na 2–cm kawałki, przekładamy do miski, oprószamy przyprawą i słodką papryką, skrapiamy łyżką sosu sojowego. Brokuły oczyszczamy, dzielimy na różyczki i ok. 3 min blanszujemy w osolonym wrzątku, osączamy. Czosnek i szalotki obieramy i drobno siekamy. Paprykę przecinamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w bardzo cienkie paseczki. Oczyszczone grzyby kroimy na małe kawałki. Makaron gotujemy 5 min w osolonej wodzie. Imbir obieramy i drobno siekamy. Olej rozgrzewamy w woku, wrzucamy kurczaka i obsmażamy go na dużym ogniu. Dodajemy czosnek, szalotkę, imbir i grzyby, podsmażamy 1 min, dodajemy paprykę i brokuły, smażymy jeszcze ok. 2 min. Wlewamy resztę sosu sojowego i bulion, dodajemy brązowy cukier, dusimy jeszcze 2 min. Makaron starannie osączamy i wkładamy do kurczaka z warzywami, mieszamy. Podgrzewamy jeszcze 2 min.
kurczak mięso obiad danie jednogarnkowe kuchnia chińska
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze