Castagnole pączki włoskie
Łatwe pączki z alkoholem - idealne na deser w Karnawale. Włoskie pączki możemy udekorować według gustu. Cristina Catese poleca cukier puder oraz miód. Castagnole kuszą smakiem i prostym przepisem.
Dodany przez:
mojegotowanie
Składniki
- na ciasto: 600 g mąki typu 00, przesianej
- 4 jajka
- 100 g cukru
- 90 g miękkiego masła
- 40 ml likieru sambuca (anyżkowego)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- do smażenia: olej
- do wykończenia: 200 g miodu
Przygotowanie
- Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Jego konsystencja musi być gładka, ale bardzo miękka. Po wyrobieniu odstawiamy pod przykryciem na 1 godz. do lodówki.
- Ciasto dzielimy na małe części, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Smażymy na głębokim oleju, obracając je kilkakrotnie, aż ładnie się zarumienią. Wyjmujemy i odsączamy na papierowych ręcznikach.
- Pączki castagnole są już gotowe: możemy je posypać cukrem pudrem lub obtoczyć w miodzie: podgrzewamy go w garnku na bardzo małym ogniu, zanurzamy w nim pączki castagnole, obracamy kilkakrotnie, aby były całkowicie nim pokryte.
- Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2019
Komentarze