Castagnole pączki włoskie

Łatwe pączki z alkoholem - idealne na deser w Karnawale. Włoskie pączki możemy udekorować według gustu. Cristina Catese poleca cukier puder oraz miód. Castagnole kuszą smakiem i prostym przepisem.

Dodany przez:

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • na ciasto: 600 g mąki typu 00, przesianej
  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 90 g miękkiego masła
  • 40 ml likieru sambuca (anyżkowego)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • do smażenia: olej
  • do wykończenia: 200 g miodu

Przygotowanie

  1. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Jego konsystencja musi być gładka, ale bardzo miękka. Po wyrobieniu odstawiamy pod przykryciem na 1 godz. do lodówki.
  2. Ciasto dzielimy na małe części, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Smażymy na głębokim oleju, obracając je kilkakrotnie, aż ładnie się zarumienią. Wyjmujemy i odsączamy na papierowych ręcznikach.
  3. Pączki castagnole są już gotowe: możemy je posypać cukrem pudrem lub obtoczyć w miodzie: podgrzewamy go w garnku na bardzo małym ogniu, zanurzamy w nim pączki castagnole, obracamy kilkakrotnie, aby były całkowicie nim pokryte.
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2019
Pączki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy