Castagnole pączki włoskie

Łatwe pączki z alkoholem - idealne na deser w Karnawale. Włoskie pączki możemy udekorować według gustu. Cristina Catese poleca cukier puder oraz miód. Castagnole kuszą smakiem i prostym przepisem.

pączki

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 192 głosów)

Składniki:

  • na ciasto: 600 g mąki typu 00
  • przesianej
  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 90 g miękkiego masła
  • 40 ml likieru sambuca (anyżkowego)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • do smażenia: olej
  • do wykończenia: 200 g miodu

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Jego konsystencja musi być gładka
  • ale bardzo miękka. Po wyrobieniu odstawiamy pod przykryciem na 1 godz. do lodówki.
  • Ciasto dzielimy na małe części
  • formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Smażymy na głębokim oleju
  • obracając je kilkakrotnie
  • aż ładnie się zarumienią. Wyjmujemy i odsączamy na papierowych ręcznikach.
  • Pączki castagnole są już gotowe: możemy je posypać cukrem pudrem lub obtoczyć w miodzie: podgrzewamy go w garnku na bardzo małym ogniu
  • zanurzamy w nim pączki castagnole
  • obracamy kilkakrotnie
  • aby były całkowicie nim pokryte.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2019

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy