Francuska tarta orzechowa

Ocena:

4.5 (155)

  • 50 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Ta tarta z Vercors, regionu położonego we francuskich Alpach Zachodnich, gdzie uprawia się ogromne ilości orzechów włoskich, przypomina z ducha nasze mazurki.

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 25 dag mąki
  • szczypta soli
  • 12 i 1/2 dag cukru pudru
  • 12 i 1/2 dag zimnego masła
  • jajko
  • żółtko
  • Karmel:
  • 4 łyżki mleka
  • 10 dag cukru
  • 3 dag gorzkiej czekolady
  • 10 dag miodu
  • 20 dag crème fraiche
  • 25 dag orzechów włoskich
  • 2 łyżki masła

Francuska tarta orzechowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Na ciasto: mąkę łączymy z solą, cukrem i masłem (180 g), mieszamy aby powstały drobne ziarenka, dodajemy jajko oraz żółtko. Ciasto zagniatamy, formujemy kulę. Odstawiamy na 30 min. Rozwałkowanym wyklejamy formę (śr. 24 cm) na tartę i pieczemy 20 min w temp. 180°C.

  • Krok 2:

    Na karmel: mleko podgrzewamy z cukrem, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy miód i śmietanę, nadal podgrzewamy, mieszając, aż zgęstnieje. Wrzucamy orzechy, potem masło i jeszcze chwilę podgrzewamy. Masę wylewamy na upieczone ciasto i odstawiamy do zastygnięcia.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2017

Porady

Zobacz też: Placek czekoladowy z białym wnętrzem

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne