Ta tarta z Vercors, regionu położonego we francuskich Alpach Zachodnich, gdzie uprawia się ogromne ilości orzechów włoskich, przypomina z ducha nasze mazurki.
Fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
Na ciasto: mąkę łączymy z solą, cukrem i masłem (180 g), mieszamy aby powstały drobne ziarenka, dodajemy jajko oraz żółtko. Ciasto zagniatamy, formujemy kulę. Odstawiamy na 30 min. Rozwałkowanym wyklejamy formę (śr. 24 cm) na tartę i pieczemy 20 min w temp. 180°C.
Na karmel: mleko podgrzewamy z cukrem, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy miód i śmietanę, nadal podgrzewamy, mieszając, aż zgęstnieje. Wrzucamy orzechy, potem masło i jeszcze chwilę podgrzewamy. Masę wylewamy na upieczone ciasto i odstawiamy do zastygnięcia.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2017
Podobne przepisy: ciasta, tarty, deseryPorady
Zobacz też: Placek czekoladowy z białym wnętrzem
Komentarze