Zapiekanka naleśnikowa z mięsem i pomidorami

Taką zapiekankę możemy przygotować dzień wcześniej - po odgrzaniu będzie jeszcze lepsza.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

naleśniki zapiekanki

Czas przygotowania:
1godz. 40min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.43 z 173 głosów)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • po szczypcie soli i cukru
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 3 łyżki masła klarowanego do smażenia
  • Farsz:
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 dag mozzarelli
  • 10 dag pieczarek
  • 3 łyżki oleju
  • 35 dag mieszanego mielonego mięsa
  • 1 i 1/2 szklanki soku pomidorowego
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zapiekanka naleśnikowa z mięsem i pomidorami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ciasto: jajka mieszamy z mlekiem, solą, cukrem i natką. Stopniowo dodajemy mąkę. W razie potrzeby dolewamy wodę. Ciasto odstawiamy na 30 min. Naleśniki smażymy na maśle, rumieniąc je z obu stron.
  • Farsz: cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Mozzarellę ścieramy na grubej tarce. Oczyszczone pieczarki kroimy w plasterki. Na rozgrzanym oleju smażymy cebulę z czosnkiem, dodajemy pieczarki i mięso, smażymy, mieszając ok. 10 min, wlewamy szklankę soku i dusimy ok. 30 min. Gdy farsz zgęstnieje, przyprawiamy solą oraz pieprzem, przykrywamy i dusimy jeszcze ok. 10 min.
  • Dodajemy śmietanę (3 łyżki odkładamy), natkę pietruszki, mieszamy. Naleśniki posypujemy mozzarellą (3 łyżki pozostawiamy), nakładamy farsz, delikatnie zwijamy w rulon, układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy pozostałym sokiem pomidorowym i śmietaną, posypujemy resztą mozzarelli i zapiekamy 10 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C.
  • Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 3/2017

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy