Zapiekanka naleśnikowa z mięsem i pomidorami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ciasto: jajka mieszamy z mlekiem, solą, cukrem i natką. Stopniowo dodajemy mąkę. W razie potrzeby dolewamy wodę. Ciasto odstawiamy na 30 min. Naleśniki smażymy na maśle, rumieniąc je z obu stron.
Farsz: cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Mozzarellę ścieramy na grubej tarce. Oczyszczone pieczarki kroimy w plasterki. Na rozgrzanym oleju smażymy cebulę z czosnkiem, dodajemy pieczarki i mięso, smażymy, mieszając ok. 10 min, wlewamy szklankę soku i dusimy ok. 30 min. Gdy farsz zgęstnieje, przyprawiamy solą oraz pieprzem, przykrywamy i dusimy jeszcze ok. 10 min.
Dodajemy śmietanę (3 łyżki odkładamy), natkę pietruszki, mieszamy. Naleśniki posypujemy mozzarellą (3 łyżki pozostawiamy), nakładamy farsz, delikatnie zwijamy w rulon, układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy pozostałym sokiem pomidorowym i śmietaną, posypujemy resztą mozzarelli i zapiekamy 10 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C.
Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 3/2017
Komentarze