BISZKOPTOWY SMIETANOWIEC

Delikatne ciacho do kawy

Dodany przez:

BISZKOPTOWY SMIETANOWIEC

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • biszkopt:
  • 6jajek
  • 15 łyżek mąki
  • 15 łyżek cukru
  • 2łyzeczki proszku do pieczenia
  • 2 kubki duze, smietany 30%
  • 4dowolne galaretki
  • do nasączenia biszkoptu:
  • 3/4 szklanki wody
  • 3 łyżki cukru
  • sok z cytryny
  • na wierzch:
  • kilka kostek czekolady mlecznej
  • na boki:
  • opakowanie herbatników

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Oddzielamy żóltka od białek,ubijamy piane na sztywno.dodajemy po 1 żóltku,nadal ubijamy,dodajemy stopniowo cukier,miksujemy.Dodajemy po lyzce makę z proszkiem do pieczenia,nie miksujemy,tylko delikatnie mieszamy łyżka.Ciasto wylewamy do blaszki 24x35,pieczemy 25 minut wtemp.170*C.Po upieczeniu biszkpt studzimy i przekrajamy na 2 czesci.Nasaczamy spodni placek przegptowana woda z cytryna i cukrem.1 galaretkę rozpuszczamy w2 szkl.wrzatku,studzimy,gdy stezeje kroimy wkosteczkę.Smiatany ubijamy na sztywno.dodajemy 3 kolejne galaretki wystudzone rozrobione w 3 szkl wody.Miksujemy zubita smietana,na kilka minut wstawiamy do lodowki zeby mocniej stezalo,gdyż ma konsystencje smietany .wyjmujemy zlodowki,odkładamy z 8 łyżek smietany do posmarowania wierzchu i na bokach ciasta(smarujemy cienko warstwę),do reszty dodajemy pokrojona w kosteczke galaretke,mieszamy delikatnie,mase kladziemy na biszkopt,lekko dociskamy drugim plackiem.wstawiamy na 5 minut do lodówki.Po tym czasie górny biszkopt smarujemy bita śmietaną,mozemy również starkowac na wierzch mleczną czekoladę.Na boki ciasta:tarkujemy drobno herbatniki,smarujemy boki bita msietana,obsypujemy pyłem herbatnikowym
deser biszkopt śmietana
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze