Biała pizza z kurkami

Biała pizza z kurkami to łatwy przepis wymagający czasu. Spróbuj białej pizzy z kurkami na spotkania z przyjaciółmi.

Dodany przez:

Pizze

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • na ciasto: 200 ml ciepłej wody (nie gorącej!)
  • torebka drożdży instant (7 g)
  • pół łyżeczki cukru
  • 3 łyżki oliwy
  • 350 g mąki (używam pół na pół białej i pełnoziarnistej)
  • łyżeczka soli
  • na sos: łyżka masła
  • łyżka oliwy
  • pół ząbka czosnku
  • po 2 gałązki świeżego rozmarynu, oregano i tymianku
  • mała szalotka, posiekana
  • garść kurek, drobniutko pokrojonych
  • kubek (200 g) kwaśnej śmietany
  • pół łyżeczki indyjskiej czarnej soli kala namak (lub zwykłej)
  • łyżeczka suszonego oregano
  • na wierzch: szklanka kurek, porwanych na paski (zaczynamy od kapelusza)
  • okrągły serek (120 g) typu camembert, pokrojony na 20 kawałków
  • kulka (125 g) białej mozzarelli, porwana na nieduże kawałki
  • kawałek (80 g) twardego sera typu parmezan, pokrojony w cieniutkie plasterki
  • mały serek typu oscypek (opcjonalnie), pokrojony w cieniutkie plasterki
  • pół małej cukinii, pokrojonej w cieniutkie plasterki
  • szklanka malutkich różyczek brokuła, blanszowanych przez 2 min w osolonym wrzątku
  • listki świeżego tymianku i rozmarynu oregano świeże i suszone
  • świeżo mielony pieprz, oliwa

Przygotowanie

  1. Ciasto: w miseczce rozpuszczamy w wodzie drożdże, dodajemy cukier i oliwę. W osobnej dużej misce mieszamy mąkę z solą i miksturą drożdżową. Zagniatamy wszystko rękami (lub wyrabiamy w misie robota kuchennego) aż otrzymamy zwartą, nieklejącą się do rąk kulkę ciasta. Jeśli potrzeba, podsypujemy dodatkową mąką. Miskę smarujemy oliwą, wkładamy kulkę ciasta i ją także smarujemy oliwą. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 1–1,5 godz.
  2. Sos: na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, wrzucamy czosnek, całe gałązki ziół i szalotkę. Kiedy się zeszkli, wkładamy kurki i odrobinę soli. Przykrywamy, dusimy na małym ogniu, aż kurki będą miękkie. Zestawiamy z ognia, powoli dolewamy śmietanę, cały czas mieszając, aby się nie zwarzyła. Doprawiamy do smaku, odstawiamy do wystudzenia.
  3. Aranżacja pizzy i pieczenie: wyjmujemy ciasto z miski (powinno podwoić swoją objętość), zagniatamy jeszcze raz i dzielimy na 2 części. Każdą część wałkujemy na podsypanym mąką blacie, aż wyjdzie nam okrągły placek o śr. 30 cm. Wyjmujemy nagrzaną blachę z piekarnika (patrz ramka), smarujemy lekko oliwą i kładziemy na niej placek (uważajmy, żeby się nie poparzyć!). Placek smarujemy połową sosu (wcześniej usuwamy z niego gałązki ziół). Układamy połowę dodatków, oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i suszonym oregano, skrapiamy oliwą. Odstawiamy na 5–7 min i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 15 min w temp. 220°C (lub do pożądanego koloru). Jeśli ktoś ma nowoczesny piekarnik, warto użyć specjalnego trybu do pieczenia pizzy (odsyłam do instrukcji obsługi). Kiedy pierwsza pizza się piecze, powtarzamy wszystkie czynności z drugim plackiem.
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2018.

Wskazówki

Zobacz: masło kurkowo-ziołowe

 


 

 

 

 

 

 

Komentarz redakcji

Aby spód pizzy był chrupiący, nagrzewam wcześniej płaską blachę z wyposażenia piekarnika – wstawiam ją do urządzenia na 15 min, gdy jest rozgrzane do temp. 220°C.
mozzarella kurki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze