Biała pizza z kurkami

Biała pizza z kurkami to łatwy przepis wymagający czasu. Spróbuj białej pizzy z kurkami na spotkania z przyjaciółmi.

PizzaPrzekąski

Czas przygotowania:
150 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.44 z 172 głosów)

Składniki:

  • na ciasto: 200 ml ciepłej wody (nie gorącej!)
  • torebka drożdży instant (7 g)
  • pół łyżeczki cukru
  • 3 łyżki oliwy
  • 350 g mąki (używam pół na pół białej i pełnoziarnistej)
  • łyżeczka soli
  • na sos: łyżka masła
  • łyżka oliwy
  • pół ząbka czosnku
  • po 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • oregano i tymianku
  • mała szalotka
  • posiekana
  • garść kurek
  • drobniutko pokrojonych
  • kubek (200 g) kwaśnej śmietany
  • pół łyżeczki indyjskiej czarnej soli kala namak (lub zwykłej)
  • łyżeczka suszonego oregano
  • na wierzch: szklanka kurek
  • porwanych na paski (zaczynamy od kapelusza)
  • okrągły serek (120 g) typu camembert
  • pokrojony na 20 kawałków
  • kulka (125 g) białej mozzarelli
  • porwana na nieduże kawałki
  • kawałek (80 g) twardego sera typu parmezan
  • pokrojony w cieniutkie plasterki
  • mały serek typu oscypek (opcjonalnie)
  • pokrojony w cieniutkie plasterki
  • pół małej cukinii
  • pokrojonej w cieniutkie plasterki
  • szklanka malutkich różyczek brokuła
  • blanszowanych przez 2 min w osolonym wrzątku
  • listki świeżego tymianku i rozmarynu oregano świeże i suszone
  • świeżo mielony pieprz
  • oliwa

Okazje:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Ciasto: w miseczce rozpuszczamy w wodzie drożdże
  • dodajemy cukier i oliwę. W osobnej dużej misce mieszamy mąkę z solą i miksturą drożdżową. Zagniatamy wszystko rękami (lub wyrabiamy w misie robota kuchennego) aż otrzymamy zwartą
  • nieklejącą się do rąk kulkę ciasta. Jeśli potrzeba
  • podsypujemy dodatkową mąką. Miskę smarujemy oliwą
  • wkładamy kulkę ciasta i ją także smarujemy oliwą. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 1–1,5 godz.
  • Sos: na patelni rozgrzewamy masło i oliwę
  • wrzucamy czosnek
  • całe gałązki ziół i szalotkę. Kiedy się zeszkli
  • wkładamy kurki i odrobinę soli. Przykrywamy
  • dusimy na małym ogniu
  • aż kurki będą miękkie. Zestawiamy z ognia
  • powoli dolewamy śmietanę
  • cały czas mieszając
  • aby się nie zwarzyła. Doprawiamy do smaku
  • odstawiamy do wystudzenia.
  • Aranżacja pizzy i pieczenie: wyjmujemy ciasto z miski (powinno podwoić swoją objętość)
  • zagniatamy jeszcze raz i dzielimy na 2 części. Każdą część wałkujemy na podsypanym mąką blacie
  • aż wyjdzie nam okrągły placek o śr. 30 cm. Wyjmujemy nagrzaną blachę z piekarnika (patrz ramka)
  • smarujemy lekko oliwą i kładziemy na niej placek (uważajmy
  • żeby się nie poparzyć!). Placek smarujemy połową sosu (wcześniej usuwamy z niego gałązki ziół). Układamy połowę dodatków
  • oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i suszonym oregano
  • skrapiamy oliwą. Odstawiamy na 5–7 min i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 15 min w temp. 220°C (lub do pożądanego koloru). Jeśli ktoś ma nowoczesny piekarnik
  • warto użyć specjalnego trybu do pieczenia pizzy (odsyłam do instrukcji obsługi). Kiedy pierwsza pizza się piecze
  • powtarzamy wszystkie czynności z drugim plackiem.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2018.

Porady

Zobacz: masło kurkowo-ziołowe

 


 

 

 

 

 

 

Notka redakcyjna

Aby spód pizzy był chrupiący, nagrzewam wcześniej płaską blachę z wyposażenia piekarnika – wstawiam ją do urządzenia na 15 min, gdy jest rozgrzane do temp. 220°C.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy