Bażant z nadzieniem

pyszny

dania mięsnewątróbka

Czas przygotowania:
80 min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 180 głosów)

Składniki:

  • 1 bażant
  • po kieliszku koniaku i czerwonego wina
  • 15 dag.słoniny
  • Na nadzienie:
  • 2 jajka
  • 20 dag.cielęciny
  • 3 wątróbki z drobiu
  • łyżka tartej bułki
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatałowa

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Skruszonego bazanta wymyć, natrzeć solą i odstawić na 3 godziny.Przygotować nadzienie:
  • utrzeć jajka z posiekaną wątróbką,dodać zmieloną cielęcinę, bułkę tartą,sól,pieprz, gałkę muszkatałową i dokładnie wymieszać.Nadziać bazanta,zaszyć i owinąć cienkimi płatkami słoniny.Obwiązać nitką i ułożyć w wysmarowanej tłuszczem brytfannie.Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika.Po 15 minutach polać tuszkę koniakiem.Upieczonego bażanta wyjąć, podzielić na części i trzymać w cieple.Do sosu powstałego podczasd pieczenia dolać wino i gotować kilka minut , aby sos trochę odparował.Sos podawać w sosjerce.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy