Neapolitański placek wielkanocny

Przepisy wielkanocne - neapolitański placek wielkanocny

Dodany przez:

Neapolitański placek wielkanocny

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 1 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 3 jajka
  • 50 dag mąki
  • 20 dag cukru
  • 20 dag masła lub smalcu
  • esencja waniliowa
  • szczypta soli
  • 45 dag gotowanej pszenicy
  • 200 ml mleka
  • 50 dag ricotty
  • 30 dag cukru pudru
  • 3 duże jajka
  • 3 żółtka
  • cukier waniliowy
  • garść owoców kandyzowanych (rodzynki, morele, skórka pomarańczowa, figi)
  • łyżka esencji z kwiatów pomarańczy

Przygotowanie

  1. Przepisy wielkanocne - neapolitański placek wielkanocny
  2. Z jajek, mąki, cukru, masła lub smalcu, esencji waniliowej i szczypty soli zagniatamy kruche ciasto, odstawiamy do lodówki na 1 godz. Odcedzoną pszenicę gotujemy w mleku na małym ogniu i studzimy.
  3. Ricottę miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy jajka i żółtka, cukier waniliowy, owoce kandyzowane, esencję z kwiatów pomarańczy i pszenicę. Formę do tarty wylepiamy 2/3 kruchego ciasta, nakłuwamy widelcem i pieczemy 8 min w temp. 170°C.
  4. Na ostudzone ciasto wylewamy masę serową, a z pozostałego rozwałkowanego kruchego ciasta wycinamy paski i układamy kratkę na cieście. Pieczemy ok. 1 godz. w temp. 180°C. Odstawiamy do ostygnięcia na minimum 5 godz.
  5. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  6. Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
deser przepisy wielkanocne przepisy na Wielkanoc placek wielkanocny
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze