Joanna Komorowska

Baked Alaska – pieczona Alaska

Ocena:

0 (0)

  • 35 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Baked alaska to jeden z najpopularniejszych w Stanach Zjednoczonych deserów z zapiekanych lodów. A wszystko to za sprawą połączenia delikatnego biszkoptu, lodów oraz cudownej bezy szwajcarskiej. Wręcz rozpływa się w ustach i jest przepyszny, pokochają go zarówno dzieci, jak i dorośli. Najlepiej smakuje podany tuż po przygotowaniu. Zapraszamy po przepis na wyjątkowe ciasto pieczona Alaska.

Składniki:

  • jajka  2 szt.

  • cukier drobny  35 g

  • mąka pszenna  25 g

  • masło  5 g

  • sól  1 g

  • lody waniliowe  1000 g

  • białka  2 szt.

Baked alaska – pieczona alaska - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy go do 160°C. Masło roztapiamy, studzimy. Przesiewamy mąkę. Tortownicę o średnicy ok. 28 cm wykładamy papierem do pieczenia.

  • Krok 2:

    Biszkopt: jajka ubijamy wraz z cukrem na jasną, bardzo gęstą, lśniącą pianę. Do masy dodajemy mąkę. Delikatnie mieszamy. Wlewamy chłodne masło i łączymy. 

  • Krok 3:

    Pieczenie: ciasto przelewamy do formy. Pieczemy 20 minut. Studzimy.

  • Krok 4:

    Miska: najlepsza będzie o pojemności minimum 1 litra, średnicy ok. 17 cm i wysokości minimum 8 cm. Wykładamy ją folią spożywczą o tak, żeby wystawała na zewnątrz.

  • Krok 5:

    Lody: wyjmujemy je na chwilę z zamrażalnika, żeby uzyskały temperaturę pokojową, dzięki temu łatwiej je nałożymy. Przenosimy je do miski, wyrównujemy. Przykrywamy folią w taki sposób, żeby wystawała poza obręb miski, dociskamy i wstawiamy na kilka godzin do zamrażalnika, aż lody stwardnieją (do czasu przygotowania deseru nie doliczyliśmy czasu zamrażania).

  • Krok 6:

    Beza szwajcarska: w małym garnku zagotowujemy wodę. Do miski o średnicy większej niż garnek wbijamy białka oraz cukier. Mieszamy trzepaczką do rozpuszczenia się cukru. Masę przelewamy do misy miksera i ubijamy ok. 10 minut na sztywną, lśniącą i gładką masę. 

  • Krok 7:

    Składanie pieczonej Alaski: biszkopt układamy na talerzu o średnicy większej niż krążek ciasta. Zamrożone lody układamy na biszkopcie wypukłą stroną ku górze. Zdejmujemy. Wykładamy bezę, zaczynając od góry i schodząc ku dołowi.

  • Krok 8:

    Wykańczanie deseru: bezę opalamy za pomocą palnika. 

  • Krok 9:

    Podanie: baked Alaska jemy od razu lub przechowujemy w zamrażalniku kilka dni.

Porady

  • Do deseru baked Alaska możemy użyć kilku smaków lodów o różnych kolorach. Ułożone warstwami bardzo ładnie będą się prezentowały. Wszystkie czynności z nimi związane trzeba wykonywać bardzo szybko, żeby nie rozpuściły się nadmiernie. 
  • Możemy użyć lodów kupionych w sklepie lub domowych. Doskonale sprawdzą się np. chałwowe lub pomarańczowe, ale tak naprawdę smak dostosowujemy do swojego gustu.
  • Baked Alaska może być podana z miękkimi owocami, np. truskawkami, borówkami, malinami, jagodami.
  • Biszkopt na amerykański deser lodowy możemy zrobić również w wersji kakaowej. A jeśli nie mamy czasu, możemy postawić na spód zrobiony z pokruszonych ciastek wymieszanych z rozpuszczonym masłem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne