Babka budyniowa

Babka budyniowa jest przepyszna i dzięki zmianie smaku budyniu możemy mieć za każdym razem inną babkę.

Dodany przez:

Babkę wystarczy posypać cukrem pudrem.

Babki

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 3.33 z 3 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 4 jajka
  • 4 budynie waniliowe z cukrem po 40 gram
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 łyżka octu

Przygotowanie

  1. Całe jajka ubić z cukrem i szczyptą soli do białości, mąkę pszenną, proszek budyniowy i proszek do pieczenia przesiać i dodać do ubitych jaj, cały czas ucierając na koniec dolać olej i ocet. Formę do babki wysmarować tłuszczem i wysypać mielonymi orzechami choć można zwykłą bułka tartą, ciasto przełożyć do foremki.
  2. Piec w temp. 170 st około 60 minut do suchego patyczka u mnie piekła się równe 60 minut. Upieczoną i wystudzoną babkę delikatnie wyjąć z formy i po wierzchu posypać cukrem pudrem.

Wskazówki

Budyń może być o dowolnym smaku.

Wypróbuj też przepis na ciasto Izaura

Wielkanoc jajka mąka olej cukier budyń
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze