Dawno minęły czasy, gdy obierki z warzyw czy owoców lądowały w koszu na śmieci z innymi odpadkami. Obecnie w każdym domu powinien znajdować się pojemnik na odpadki bio. Jeśli macie ogródek, koniecznie wykorzystajcie je do zrobienia kompostownika. Jeśli nie posiadacie ogródka, powinny być wyrzucane do pojemnika na bio odpady.

Bio odpadki - jak segregować

Przypominamy co należy wrzucać do brązowego pojemnika  na odpady biodegradowalne, a czego wrzucać tam nie wolno:

Należy wyrzucać

  •     odpadki warzywne i owocowe (w tym obierki itp.)
  •     gałęzie drzew i krzewów
  •     skoszoną trawę, liście, kwiaty
  •     trociny i korę drzew
  •     niezaimpregnowane drewno
  •     resztki jedzenia

Nie należy wyrzucać

  •     kości zwierząt
  •     oleju jadalnego
  •     odchodów zwierząt
  •     popiołu z węgla kamiennego
  •     leków
  •     drewna impregnowanego
  •     płyt wiórowych i pilśniowych MDF
  •     ziemi i kamieni
  •     innych odpadów komunalnych (w tym niebezpiecznych)

Co zrobić z obierkami warzyw?

Jednak nie zawsze obierki z warzyw muszą lądować do bio odpadów. Można je wykorzystać ponownie i zrobić doskonały, aromatyczny bulion warzywny. Wykorzystajcie do tego odpadki takie jak:

  • skórki marchewki
  • skórki pietruszki
  • końcówki i liście pora
  • łuski cebuli
  • łuski czosnku
  • resztki natki pietruszki i marchewki
  • resztki selera
  • skórki ziemniaków
  • resztki jarmużu,
  • resztki ziół takich jak: kolendra, tymianek, rozmaryn, inne świeże zioła
  • zielona część selera
  • skórki cukinia
  • skóra dynia
  • dodatki z fasolki szparagowej
  • resztki papryki (bez nasion)
  • strąki grochu
  • łodygi grzybów

Uwaga!

Do mrożenia i przygotowania bulionu nie nadają się brokuły, brukselka i kalafior (nadadzą nieprzyjemnego, gorzkiego smaku) oraz jalapeño lub ostra papryczka.

Jak przygotować bulion z resztek warzyw?

Kiedy będziecie robić rosół, sałatkę, surówkę, lub inne dania z dodatkiem warzyw, odkładajcie resztki i obierki do woreczka strunowego i za każdym razem chowajcie do zamrażalnika. Pamiętajcie, by wcześniej dokładnie umyć warzywa tak, by skórki i resztki były czyste, bez ziemi, czy piasku. Gdy woreczek zapełni się po brzegi, wyjmijcie z lodówki, a całość wrzućcie do garnka. Garnek napełnijcie zimną wodą i dodajcie składniki nadające bulionowi aromat. Może to być imbir, tymianek, liście laurowe, ziele angielskie, czarne ziarna pieprzu i sól. Doprowadźcie całość do wrzenia i zredukujcie o około połowę. To potrwa około 4-5 godzin.

Gotowy bulion przecedźcie do szklanych słoików, zakręćcie i przechowujcie w lodówce przez kilka tygodni lub w zamrażarce przez kilka miesięcy.
Pozostałe z gotowania resztki możecie wrzucić do odpadków bio, albo bezpośrednio do kompostownika. Nic się nie zmarnuje.

Do czego wykorzystać bulion warzywny z resztek?

Bulion warzywny z resztek to doskonała baza do takich potraw jak: