Zastanawialiście się kiedyś, co można zrobić z kości z kurczaka? Okazuje się, że ten popularny obiadowy "odpad" wcale nie musi lądować w koszu na śmieci. Wystarczy dorzucić kilka tanich składników, a powstanie z tego coś absolutnie pysznego. Co więcej, takie nowe danie będzie prawdziwym skarbem dla całego organizmu. Zobaczcie, o czym mowa i koniecznie spróbujcie.
Jak wykorzystać kości z pieczonego kurczaka?
Kurczak pieczony w całości lub skrzydełka czy udka pieczone solo to jedne z najpopularniejszych pomysłów na łatwy obiad dla całej rodziny, dlatego takie propozycje często pojawiają się na naszych stołach. Zwykle jednak po prostu oddzielamy mięso, a kości wyrzucamy do kosza, a można zrobić to sprytniej i oszczędniej.
Oczywiście, aby było higienicznie, lepiej nie obgryzać mięsa wprost z kostek tylko delikatnie zdjąć je widelcem, a wtedy będziemy mogli bez obaw znów je wykorzystać. Takie kości trzeba tylko wrzucić do garnka razem z warzywami i zalać wodą, a powstanie na nich aromatyczny, bogaty w smaku bulion. Wbrew pozorom taki wywar wcale nie będzie gorszy niż klasyczny rosół z kury, gdyż oskubane kości z pieczone kurczaka wciąż mają sporo smaku, tłuszczu, ale przede wszystkim mnóstwo kolagenu, a to właśnie on jest tu najcenniejszy.
Źródło: AdobeStock
Bulion kolagenowy z kości pieczonego kurczaka - właściwości
Kolagen zawarty w kościach z kurczaka to prawdziwy skarb dla całego organizmu, gdyż genialnie wpływa zarówno na samopoczucie, kondycję, jak i urodę. Wszystko dlatego, że taki wywar:
- wzmacnia odporność,
- oczyszcza organizm z toksyn,
- wspomaga stawy,
- poprawia trawienie
- wzmacnia skórę, włosy oraz paznokcie.
Skorzystajcie więc z tych korzyści i zobaczcie, jak zrobić bulion z kości z pieczonego kurczaka.
Przepis na bulion kolagenowy z kości kurczaka
Składniki:
- kości i skóra z pieczonego kurczaka,
- 2-3 marchewki,
- 1 duży korzeń pietruszki,
- mały kawałek selera,
- 1 cebula,
- 1 por,
- 3 liście laurowe,
- 3 szt. ziela angielskiego,
- 5 szt. pieprzu ziarnistego,
- sól do smaku.
Przygotowanie:
Marchew, pietruszkę i seler obieramy, a następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego razem z przekrojoną na pół cebulą (w skórce), porem oraz kostkami i skórą z kurczaka. Całość podpiekamy w 200 stopniach przez 15-20 minut, a następnie przekładamy do garnka i zalewamy tylko taką ilością wody, aby przykryć wszystkie składniki.
Do garnka dodajemy też przyprawy, a następnie przykrywamy naczynie pokrywką i gotujemy bulion na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny. Po tym czasie przelewamy wywar przez sito, opcjonalnie solimy do smaku i podajemy z kawałkami ugotowanej marchewki i/lub makaronem.