Sos mięsny

Bardzo dobry sos do kopytek, klusek śląskich i klusek na parze.

Dodany przez:

Sos mięsny

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 3.21 z 14 głosów)

Składniki

  • mięso wieprzowe (łopatka, schab) 70 dag
  • olej 2 łyżki
  • pieczarki duże 7 sztuk
  • mąka 1 łyżka
  • czosnek granulowany do smaku
  • cebula 1 sztuka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • kostka bulionowa 1 sztuka

Przygotowanie

  1. Mięso myjemy, osuszamy, nacieramy czosnkiem granulowanym ewentualnie czosnkiem roztartym ze solą. Odstawiamy na chwilę do lodówki. Następnie mięso kroimy na porcje i podsmażamy na gorącym oleju. Przekładamy do rondla i zalewamy przygotowanym z kostki mięsnej bulionem (tak, by zakrył mięso). Stawiamy na małym ogniu i dusimy. Pieczarki myjemy i kroimy na dość grube plastry lub ćwiartki. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na odrobinie tłuszczu. Dodajemy pieczarki i chwilę podsmażamy i dodajemy do mięsa. Doprawiamy do smaku. Jedną porcje mięsa rozdrabniamy widelcem (ewentualnie kroimy nożem) i dodajemy z powrotem do sosu. Pozostałe mięso wyjmujemy. Jeśli chcemy, by sos był bardziej zawiesisty, łyżkę mąki rozprowadzamy wodą bądź śmietaną i dodajemy do sosu. Chwilę gotujemy.Dodajemy ponownie mięso. Sos jest bardzo dobry do kopytek, klusek śląskich i klusek na parze.
mięso obiad sos pieczarki łopatka schab
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze