Macie w lodówce świeże pieczarki, ale brakuje wam pomysłów na to, co z nich zrobić? Zamiast znów po prostu dodawać je do gulaszu czy mięs, wypróbujcie ciekawszą opcję i zamieńcie te grzyby w przepyszną przekąskę do chrupania przez telewizorem. Taki przysmak będzie zdrowszym zamiennikiem chipsów, paluszków i krakersów, a przyniesie kubkom smakowym równie dużo radości. Zobaczcie, jak zrobić chrupiące pieczarki pełne smaków i aromatów.
Co można zrobić z pieczarek na szybko?
Pieczarki to jeden z najpopularniejszych składników, jakie regularnie kupujemy w sklepach. Są dostępne właściwie przez cały rok, więc w zależności od sezonu, wykorzystujemy je do sycących dań jednogarnkowych na zimę, jak i na smakowite szaszłyki lub pieczarki z grilla. Ten produkt jest bardzo uniwersalny i można go zarówno piec, smażyć, jak i gotować, co sprawia, że pieczarkowych przepisów znajdziemy całe mnóstwo.
Zdecydowanie najczęściej w naszych kuchniach pojawiają się pieczarki duszone, idealne do mięs czy sosów. Taka baza świetnie nadaje się również jako farsz do innych dań i możemy nadziewać nią na przykład naleśniki lub krokiety z pieczarkami, a także pyszne domowe pierogi z pieczarkami. Świetnym pomysłem na efektowny, ale szybki obiad będzie również krucha tarta z pieczarkami. Jest jednak jeszcze inny przepis, o którym mało się mówi, a to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Prosty pomysł na chrupiącą przekąskę z pieczarek
Aby przygotować przepyszną, chrupiącą przekąskę do oglądania meczu czy filmu, wystarczy tylko pokroić pieczarki w cienkie plastry i obtoczyć w prostej marynacie na bazie oliwy, sosu sojowego, tartego parmezanu i przypraw. Całość dokładnie obtaczamy w aromatycznej marynacie tak, aby każdy plasterek grzybów był pokryty wyrazistymi smakami z każdej strony. Na koniec musimy już tylko zapiec całość i gotowe.
Ten prosty przepis podpatrzyliśmy na Instagramowym profilu @alyssa_therecipecritic. Autorka receptury używa do pieczenia airfryera, który jeszcze bardziej ułatwia sprawę i przyspiesza całą obróbkę termiczną, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, abyście po prostu upiekli pieczarki w piekarniku, a efekt będzie równie smakowity. Poniżej znajdziecie dokładne proporcje składników i krótkie wideo z przygotowaniem krok po kroku.
Prosty przepis na chrupiące pieczarki
Składniki:
- około 450 g pieczarek,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 3 łyżki tartego parmezanu,
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku,
- 1 łyżeczka świeżego tymianku,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Pieczarki dokładnie myjemy i osuszamy, a następnie kroimy w cienkie plasterki. Tak przygotowane grzyby polewamy oliwą z oliwek i sosem sojowym oraz posypujemy wszystkimi przyprawami.
- Na koniec dodajemy tarty parmezan i dokładnie mieszamy całość tak, aby każdy plasterek był pokryty pyszną marynatą. Tak przygotowane pieczarki rozkładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni.
- Pieczenie trwa około 15 minut, jednak dokładny czas może jednak różnić się w zależności od konkretnego urządzenia, więc najlepiej po prostu obserwować pieczarki i dać im tyle czasu, aby dobrze się zarumieniły i nabrały chrupkiej skórki.
Źródło: Instagram.com/alyssa_therecipecritic/

















