Macie w lodówce świeże pieczarki, ale brakuje wam pomysłów na to, co z nich zrobić? Zamiast znów po prostu dodawać je do gulaszu czy mięs, wypróbujcie ciekawszą opcję i zamieńcie te grzyby w przepyszną przekąskę do chrupania przez telewizorem. Taki przysmak będzie zdrowszym zamiennikiem chipsów, paluszków i krakersów, a przyniesie kubkom smakowym równie dużo radości. Zobaczcie, jak zrobić chrupiące pieczarki pełne smaków i aromatów.

Co można zrobić z pieczarek na szybko?

Pieczarki to jeden z najpopularniejszych składników, jakie regularnie kupujemy w sklepach. Są dostępne właściwie przez cały rok, więc w zależności od sezonu, wykorzystujemy je do sycących dań jednogarnkowych na zimę, jak i na smakowite szaszłyki lub pieczarki z grilla. Ten produkt jest bardzo uniwersalny i można go zarówno piec, smażyć, jak i gotować, co sprawia, że pieczarkowych przepisów znajdziemy całe mnóstwo.

Zdecydowanie najczęściej w naszych kuchniach pojawiają się pieczarki duszone, idealne do mięs czy sosów. Taka baza świetnie nadaje się również jako farsz do innych dań i możemy nadziewać nią na przykład naleśniki lub krokiety z pieczarkami, a także pyszne domowe pierogi z pieczarkami. Świetnym pomysłem na efektowny, ale szybki obiad będzie również krucha tarta z pieczarkami. Jest jednak jeszcze inny przepis, o którym mało się mówi, a to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Prosty pomysł na chrupiącą przekąskę z pieczarek 

Aby przygotować przepyszną, chrupiącą przekąskę do oglądania meczu czy filmu, wystarczy tylko pokroić pieczarki w cienkie plastry i obtoczyć w prostej marynacie na bazie oliwy, sosu sojowego, tartego parmezanu i przypraw. Całość dokładnie obtaczamy w aromatycznej marynacie tak, aby każdy plasterek grzybów był pokryty wyrazistymi smakami z każdej strony. Na koniec musimy już tylko zapiec całość i gotowe.

Ten prosty przepis podpatrzyliśmy na Instagramowym profilu @alyssa_therecipecritic. Autorka receptury używa do pieczenia airfryera, który jeszcze bardziej ułatwia sprawę i przyspiesza całą obróbkę termiczną, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, abyście po prostu upiekli pieczarki w piekarniku, a efekt będzie równie smakowity. Poniżej znajdziecie dokładne proporcje składników i krótkie wideo z przygotowaniem krok po kroku. 

Prosty przepis na chrupiące pieczarki

Składniki:

  • około 450 g pieczarek,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek⁠,
  • 3 łyżki tartego parmezanu,
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku,
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku⁠,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Pieczarki dokładnie myjemy i osuszamy, a następnie kroimy w cienkie plasterki. Tak przygotowane grzyby polewamy oliwą z oliwek i sosem sojowym oraz posypujemy wszystkimi przyprawami.
  2. Na koniec dodajemy tarty parmezan i dokładnie mieszamy całość tak, aby każdy plasterek był pokryty pyszną marynatą. Tak przygotowane pieczarki rozkładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni.
  3. Pieczenie trwa około 15 minut, jednak dokładny czas może jednak różnić się w zależności od konkretnego urządzenia, więc najlepiej po prostu obserwować pieczarki i dać im tyle czasu, aby dobrze się zarumieniły i nabrały chrupkiej skórki. 

Źródło: Instagram.com/alyssa_therecipecritic/