Wielu z nas nawet nigdy nie zastanawiało się, czy można mrozić pieczarki, a okazuje się, że to bardzo dobry pomysł na przedłużenie ich trwałości. Delikatne grzyby dość szybko tracą swoje walory, więc w ten sposób można łatwo uratować niewykorzystane resztki przed zepsuciem. Trzeba jednak pamiętać o 1 prostej rzeczy, bo inaczej nic z tego nie będzie. Zobaczcie, o czym mowa.
Jak najlepiej mrozić pieczarki?
Oczywiście podstawową zasadą jest to, że do mrożenia nadają się tylko świeże grzyby, które nie są w żaden sposób obite, ale bardzo ważna jest też inna kwestia, o której mało się mówi. Chodzi o to, aby najpierw obrać pieczarki z cienkiej skórki, gdyż obecne na niej zabrudzenia mogą źle wpływać na cykl mrożenia. Niestety w tym przypadku samo mycie, choćby najbardziej dokładne, nie pomoże i warto poświęcić chwilę na zdjęcie z kapeluszy całej skórki. Dzięki temu mrożone pieczarki zachowają swoją strukturę po rozmrożeniu i nie staną się nieprzyjemnie gumowate.
Oczywiście możecie mrozić całe obrane pieczarki lub wcześniej pokroić je na połówki, ćwiartki czy plasterki. W każdej z tych form będą świetnie znosiły mrożenie, a po wyjęciu z zamrażalnika pozostaną jędrne i smaczne.
Jak długo można mrozić pieczarki?
Zastanawiacie się, jak długo mogą być zamrożone pieczarki? Jeśli postąpicie według powyższych wskazówek i odpowiednio przygotujecie pieczarki do mrożenia, to mogą leżeć w zamrażarce nawet przez pół roku. Warto więc przed zamrożeniem oznaczyć je aktualną datą, aby potem móc łatwo sprawdzić, ile czasu już minęło.
Jak rozmrozić pieczarki?
Po upływie maksymalnie 6 miesięcy mrożone pieczarki wystarczy tylko wyciągnąć z zamrażarki i zostawić na talerzyku w lodówce na co najmniej kilka godzin. Nie warto od razu wyjmować ich do temperatury pokojowej, tylko pozwolić im powoli rozmrażać się w niższej temperaturze jaka panuje w chłodziarce.