Wśród miłośników gotowania znajdziemy dwie szkoły oczyszczania świeżych pieczarek. Jedni po prostu myją je pod wodą na durszlaku, a inni pieczołowicie zeskrobują skórkę przy pomocy małego nożyka. Obie metody mają swoje minusy, jednak okazuje się, że można wybrać jeszcze trzecią opcję. Tym sposobem zrobicie to jeszcze prościej i szybciej, a przy okazji dużo dokładniej. Mało kto zna tę metodę, a to genialny sposób na czyściutkie i idealnie jędrne grzyby.

Czy pieczarki należy umyć?

Obieranie pieczarek ze skórki zajmuje sporo czasu i pozbawia je części składników odżywczych, dlatego zwykle wybieramy dokładne oczyszczenie ich pod wodą. Niestety, pieczarki, podobnie jak inne grzyby, mają tendencję do mocnego chłonięcia wody, przez co często po wypłukaniu tracą sprężystość, stając się miękkie i sflaczałe. Co więcej, takie wilgotne grzyby znacznie szybciej się psują, więc po umyciu należy je natychmiastowo zużyć. Aby jednak tego uniknąć, wystarczy zastosować pewien prosty i przed myciem dorzucić jeszcze 1 dodatkowy krok. Zobaczcie, jak to zrobić, a pieczarki będą idealnie wyczyszczone, a jednocześnie jędrne. 

Jak dobrze umyć pieczarki?

Jeśli chcecie dokładnie pozbyć się wszystkich zanieczyszczeń, ale jednocześnie nie zepsuć struktury grzybów, koniecznie wypróbujcie mycie pieczarek w mące. Jak to działa? Wystarczy najpierw obtoczyć grzyby w cienkiej warstwie mąki, a dopiero po tym zalać wszystko wodą. Teraz musimy już tylko przepłukać je na sicie i gotowe. Sypka mąka świetnie oblepi wszelkie wilgotne zanieczyszczenia, po czym zamieni się w maź, wraz z którą znacznie łatwiej spłyną one z powierzchni grzybów.