Lekko zielony, lekko kwaskowaty, ale też mocno słodki deser, dostarcza tyle przyjemności naszym zmysłom, że warto robić go jak najczęściej. Najciekawszym składnikiem jest tutaj awokado, ale wbrew pozorom doskonale pasuje do deserów. Połączone z pozostałymi składnikami sprawia, że ten słodki mus jest wyjątkowo aksamitny w konsystencji i wyborny w smaku. Awokado to także duża dawka witamin, owoc ten jest bowiem uznawany za jeden z najzdrowszych na świecie. Jest skarbnicą zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, potasu, oraz wielu cennych witamin.

Także w limonce znajduje się mnóstwo składników odżywczych, takich jak białka, tłuszcze, węglowodany, oraz szereg witaminy i cennych minerałów. Ma właściwości antybakteryjne, antywirusowe i przeciwgrzybicze, przywraca równowagę kwasowo-zasadową i pozytywnie wpływa na wzmocnienie odporności organizmu.

Jak przygotować pyszny deser z awokado i limonki?

Do jego zrobienia potrzebujecie:

  • 1 duże, dojrzałe awokado
  • 1 limonka
  • 1 szklankę gęstego jogurtu
  • 2 szklanki mleka skondensowanego
  • żelatyna

Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę i miąższ. Limonkę kroimy na pół.
Do kielicha blendera wrzucamy wydrążony miąższ awokado, sok z wyciśniętej limonki, jogurt, mleko skondensowanego i wszystko bardzo dokładnie miksujemy na jednolitą masę.
Po tym czasie dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 10 ml ciepłej wody. Ponownie dokładnie wszystko miksujemy.
Gotowy deser przelewamy do salaterek i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Wyjmujemy i serwujemy posypując startą skórką z limonki, lub ozdabiając ulubionymi owocami i dodatkami. Doskonale będzie też pasować starta gorzka czekolada.

Z awokado można też przygotować chłodnik, tatara z tuńczykiem, czy pyszną pastę z jajkiem.