Awokado to owoc, który genialnie sprawdza się jako składnik pasty, do smarowania chleba. Jego maślana, gęsta konsystencja i wyjątkowy lekko orzechowy smak, dodaje smarowidłu charakteru. Często łączy się awokado z jajkiem, albo pomidorem. Popularne guacamole jest idealną przystawką na imprezę. Zjadane w towarzystwie chipsów z tortilli nie ma sobie równych.

Ale oprócz oryginalnego smaku awokado to także skarbnica witamin i substancji odżywczych. Zawiera zdrowe tłuszcze roślinne, w odróżnieniu od innych owoców, w których przeważają cukry proste, dlatego też pomimo jego dużej zawartości tłuszczy, bo 100 g zawiera aż 160 kcal, bardzo często zaleca się go stosować podczas odchudzania. Tłuszcze w połączeniu z potasem skutecznie pomagają obniżyć ciśnienie krwi. Beta-sitosterol zawarty w tłuszczach, obniża poziom "złego cholesterolu", jednocześnie powodując wzrost poziomu „dobrego cholesterolu” we krwi. Oprócz tłuszczów awokado jest bogatym źródłem witaminy E. Znajdziemy  w nim także witaminę A, B1, B2, C, PP, K, H, kwas pantotenowy oraz kwas foliowy. Z substancji mineralnych zawiera wapń, potas i fosfor.  Potas dotlenia mózg, poprawia koncentrację oraz procesy myślowe. Owoc jest bogatym źródłem lutainy, która chroni oczy m.in. przed zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej. Jest również dobrym źródłem błonnika.

Pasta z awokado i fetą

Ta pasta jest jeszcze cenniejsza, bo oprócz awokado znajdziecie w niej ser feta i liście szpinaku. Ząbek czosnku doda wyrazistości a jogurt zagęści całość na gładką masę.

Przygotujcie:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 150 g sera feta
  • 1 szklanka świeżych liści szpinaku
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  •  sól i pieprz
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Wydrążcie miąższ z awokado. Do kielicha blendera wrzućcie wszystkie składniki i miksujcie do czasu, aż uzyskacie gładką, jednolitą pastę. Przełóżcie całość do miseczki i podawajcie ze świeżym chlebem.

Pastę można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w lodówce, maksymalnie 3 dni. Ale jesteśmy pewni, ze zjecie całą zaraz po przygotowaniu, wtedy smakuje najlepiej.

Pamiętajcie, żeby nie wyrzucać pestki awokado, jest bardzo zdrowa. Zobaczcie, co można z niej zrobić: