Jeśli miałabym wymienić najlepsze śniadanie dla całej rodziny, będą to zapewne placki. Wbrew pozorom robi się je bardzo szybko, bo wystarczy wymieszać składniki w misce i wrzucić na patelnię. Od tego, co dodamy do ciasta mamy wpływ na efekt końcowy. Jeśli zależy mi na czasie, najczęściej robię zwykłe ciasto naleśnikowe i dorzucam jakiś owoc, albo mieszam twaróg z jajkiem i mąką i smażę proste syrniki.
Placki serowe bez cukru i mąki
Czasem jednak przygotowuję placki nieco inaczej. Zamieniam mąkę pszenną na kokosową, do ciasta nie dodaje cukru, a zwykły twaróg zastępuję delikatnym i kremowym serkiem kanapkowym. Dodatek budyniu dodatkowo podkręca smak i konsystencję. Takie placuszki są cudownie delikatne, miękkie, a ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Jeśli chcecie zaskoczyć domowników czymś doskonałym na śniadanie, przygotujcie właśnie takie placuszki.
- 250 g serka kanapkowego
- 1 łyżka budyniu bez cukru
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 2 jajka
- szczypta proszku do pieczenia
- 1 łyżka masła do smażenia
Do miski wrzućcie serek, dodajcie łyżkę budyniu, mąkę kokosową, proszek do pieczenia, wbijcie jajka i wszystko wymieszajcie do połączenia składników. Na patelni roztopcie masło i wykładajcie łyżką ciasto, formując nieduże placuszki. Smażcie na małym ogniu z dwóch stron do zrumienienia.
Te placuszki są tak pyszne, że być może staną się waszymi ulubionymi. Przepadają za nimi i dzieci i dorośli, a dzięki temu, ze są mięciutkie i pełne białka, warto podać je też osobom starszym. Zjedzą z apetytem.
Serek śniadaniowy z powodzeniem możecie zastąpić drobno zmielonym twarogiem.
Z czym podawać placki serowe?
Usmażone placuszki byłyby niekompletne bez odpowiednich dodatków. Wybierajcie takie, na które akurat macie ochotę. Warto jednak sięgać po sezonowe produkty i latem serwować je z owocami, które są właśnie teraz najsmaczniejsze i najcenniejsze. Proponujemy:
- Owoce – mogą to być jagody (lub borówki amerykańskie), truskawki, maliny, porzeczki, jeżyny lub banany. W przypadku bananów, dobrze jest skropić je sokiem cytryny, aby nie ściemniały.
- Sos waniliowy – czyli inaczej krem angielski, przygotowany z żółtek, mleka, cukru, mąki ziemniaczanej i esencji waniliowej.
- Syrop klonowy – to dietetyczny zamiennik cukru, który nie tylko świetnie smakuje, ale zawiera także wiele cennych pierwiastków. Mangan, cynk i magnez pomagają wygrać ze zmęczeniem i stresem.
- Miód – to kolejny słodki i zdrowy dodatek, który wzmacnia organizm, zwalcza bakterie i zwiększa odporność organizmu.
- Liście świeżej mięty – to zawsze doskonała dekoracja.
- Jogurt lub śmietanę – może być na słodko – płynna lub ubita z cukrem pudrem.
Pomysły na placki śniadaniowe
Placki z serka śniadaniowego to nie jedyny pomysł na poranne placuszki. Pomysłów na placki jest cała masa i sami możecie wymyślać nowe składniki. To nic trudnego, trzeba jedynie pilnować konsystencji, by była na tyle gęsta, by móc uformować na patelni zgrabne krążki. My proponujemy kilak przepisów z naszej strony:
- placki jogurtowe
- placki z kefiru
- placki z gotowanych ziemniaków
- placki owsiane
- placki z serka wiejskiego
Co to jest mąka kokosowa?
Mąka kokosowa, to tak naprawdę produkt uboczny przy wytwarzaniu oleju kokosowego i mleka kokosowego. Z miąższu orzecha usuwany jest płyn i tłuszcz, a pozostała masa zostaje zmielona i wysuszona. Mąka kokosowa ma nieco słodkawy smak i delikatnie kokosowy aromat. Jej dużą zaleta jest to, że jest całkowicie bezglutenowa. Co ciekawe, można ja jeść na surowo. Zawiera też cenne składniki. Połowę wartości odżywczych mąki kokosowej stanowią błonnik i białko. Za to ilość węglowodanów jest znikoma. Mąka kokosowa może być stosowana do wypieku ciast, ciasteczek, jako składnik do naleśników, do koktajli, do panierowania, do zagęszczania sosów i zup.
















