Kiedy na śniadanie podacie świeże, chrupiące rogaliki, możecie mieć pewność, że znikną ze stołu błyskawicznie. Najczęściej to są croissanty, bo pasują i do słodkich i do słonych składników. Jeśli nadziejecie je czekoladą, czy budyniem, nie będą potrzebować żadnych dodatków. Bez nadzienia fantastycznie smakują z sałatą rukolą, serem pleśniowym, orzechami i miodem. Można też podać je z sałatą, wędzonym łososiem, serkiem i koperkiem.
Ale nie każdy ma czas, aby przygotować ciasto francuskie, albo iść do piekarni po świeże rogaliki. Warto wtedy przygotować inne rogaliki.

Rogaliki z serka śniadaniowego

Te rogaliki do złudzenia przypominają francuskie croissanty, ale robi się je zdecydowanie szybciej. Zamiast więc długo i cierpliwie wyrabiać ciasto francuskie, przygotujcie to proste ciasto z 4 składników. Chwila moment i można zwijać rogaliki.
Oprócz masła i mąki równie ważny jest trzeci składnik, czyli serek śniadaniowy. Zazwyczaj smarujemy nim już gotowe pieczywo, tu wchodzi w skład ciasta, dzięki czemu rogaliki wychodzą bardzo delikatne, wilgotne i mięciutkie w środku, z kruchą skórką na zewnątrz. Możecie je przygotować, jak w poniższym przepisie z nadzieniem, ale równie dobrze możecie je zrobić bez nadzienia i podać z wytrawnymi dodatkami. W każdej wersji będą smakować wyśmienicie.
Liczy się też proporcja trzech głównych składników. Łączymy je według zasady 1:1:1. Jeśli chcecie zrobić większa ilość rogalików, wystarczy proporcjonalnie zwiększyć ilość mąki, serka i masła. Pamiętajcie też, że jeśli podwoicie ilość tych składników, wtedy zamiast 1 jajka, dodajecie 2.

  • 250 g serka kremowego śniadaniowego
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 1 jajko + 1 do posmarowania
  • szczypta soli
  • marmolada lub krem czekoladowy
  • cukier do posypania po górze

Nagrzejcie piekarnik do 180 stopni C. Mąkę wysypcie na tortownice, dodajcie szczyptę soli, masło i posiekajcie całość nożem. Dodajcie serek i jajko i dokładnie zagniećcie ciasto, aż wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę. Ciasto, dzięki zawartości sera, może być lekko klejące, ale powinno w miarę łatwo odchodzić od ręki. Jeśli będzie zbyt wilgotne, dodajcie trochę więcej mąki, lecz z umiarem, by ciasto pozostało mięciutkie.
Gotowe ciasto rozwałkujcie na blacie grubo posypanym mąką i pokrójcie w trójkąty. Najlepiej rozwałkować na kształt koła, bo najłatwiej będzie wyciąć trójkąty. Na każdym trójkącie, przy szerszym brzegu, ułóżcie trochę marmolady lub kremu czekoladowego i zwińcie w rogaliki. Przypilnujcie, by dobrze skleić cienki koniec rogalika, by podczas pieczenia nadzienie nie wypłynęło.
Rogaliki ułóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarujcie rozkłóconym jajkiem. Górę posypcie cukrem.
Pieczcie w nagrzanym piekarniku około 20 minut, aż zaczną się ładnie rumienić.

Dobra rada
Jeśli chcecie, by rogaliki były jak najbardziej kruche i ładnie się rozwarstwiały, jak francuskie, jak najszybciej je zagniećcie i od razu wstawiajcie do nagrzanego piekarnika. Im ciasto chłodniejsze tym efekt będzie lepszy.

Z czym podać rogaliki z serka śniadaniowego?

Rogaliki z serka śniadaniowego smakują doskonale same, bez dodatków. Jeśli jednak zrobimy je bez nadzienia i cukrowej posypki można je podać zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Oto kilka propozycji: