Kiedy nie macie ochoty na długie stanie przy garach i przygotowywanie tradycyjnego obiadu, zróbcie tę sałatkę. Zastąpi obiad, nasyci, a dodatkowo smakuje genialnie. Dodatek na ciepło nie tylko nadaje smaku, ale też ma przyjemną konsystencję.

Kasza jaglana - właściwości

Jeśli do tej pory rzadko wykorzystywaliście kaszę jaglaną w kuchni, najwyższa pora to zmienić. Z tych zdrowych ziarenek można przygotować wiele pysznych potraw zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nie bez powodu nazywana jest "królową kasz".
Jest źródłem dużej ilości witaminy E i lecytyny, które doskonale pobudzają pracę mózgu. Jest lekkostrawna i napędza do pracy układ trawienny. Jest dobrym źródłem białka i nie zawiera glutenu. To także bogate źródło witamin z grupy B, a także żelaza i miedzi. Warto więc wykorzystać jej właściwości i włączyć do codziennego menu.

Sałatka z kaszy jaglanej z bakłażanem

Ta sałatka z kaszy jaglanej zawiera tylko kilka składników, ale każdy jest bardzo wartościowy i razem smakują doskonale. Jednym z nich jest bakłażan, który często omijamy w sklepie, bo nie wiemy jak podać. W tym przepisie smakuje genialnie. Bakłażan zawiera wiele niezbędnych dla organizmu substancji, takich jak foliany, beta-karoten, witaminy C i K oraz potas, wapń, magnez czy miedź. Jest też niskokaloryczny – dostarcza zaledwie 26 kcal na 100 g produktu. Stanowi również źródło cennych przeciwutleniaczy. Gdy podacie sałatkę z jeszcze ciepłym bakłażanem, z powodzeniem zastąpi obiad. Przygotujcie:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1 bakłażan
  • 1 duży pomidor
  • 4 korniszony
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz do smaku
  • garść rukoli
  • pęczek szczypiorku

Przygotowanie:

  1. Ugotujcie kaszę jaglaną. Odsączcie i przełóżcie do miski do całkowitego wystygnięcia.
  2. W czasie gotowania się kaszy przygotujcie bakłażan. Umyjcie i pokrójcie w niewielką kostkę. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzućcie pokrojony bakłażan, doprawcie solą i pieprzem i podsmażcie, aż zmięknie i lekko się przyrumieni.
  3. Do miski z kaszą wrzućcie usmażony bakłażan.
  4. Pomidor i korniszony pokrójcie w małą kostkę i dodajcie do kaszy i bakłażana.  
  5. Na koniec dodajcie posiekany szczypiorek i całe listeczki rukoli. Podawajcie od razu, gdy bakłażan jest ciepły.

Sałatka będzie też pyszna na zimno. Można ją wziąć do pracy na drugie śniadanie, albo zjeść na kolację.

Z czym jeść kaszę jaglaną?

Kasza jaglana smakuje nie tylko w sałatce. Zobaczcie, przepisy z jej dodatkiem: