Kilka prostych produktów, chwila pracy, a efekt zawsze powala wszystkich gości. Jeśli jeszcze nigdy nie próbowaliście sałatki "góra śniegu", musicie koniecznie poznać ten przepis, bo to prawdziwa gwiazda na każdym stole. Ostatnią śnieżną warstwę zrobicie z popularnego i taniego produktu. 

Jak zrobić sałatkę warstwową inaczej?

Prawie każdy przepis na sałatkę warstwową polega po prostu na układaniu składników poziomami w szklanej misce. Można jednak przyrządzić takie danie znacznie ciekawiej. Wyjątkowa sałatka "góra śniegu" to po prostu składniki ułożone na kształt kopczyka, w którym każdy poziom przekłada się cienką warstwą majonezu W ten sposób otrzymujemy ten sam pyszny smak, ale w ciekawszej formie śnieżnej górki, która pięknie prezentuje się na stole.

W środku naszego ośnieżonego stoku, oprócz jajek na twardo znajdziemy między innymi gotowanego kurczaka, ogórki kiszone, marynowaną cebulkę i tarty ser żółty. Zobaczcie dokładny przepis i koniecznie podajcie taką zaskakującą przekąskę w te święta. 

Przepis na sałatkę "góra śniegu"

Składniki:

  • 3-4 ugotowane ziemniaki
  • 6 jajek ugotowanych na twardo,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 1 ugotowana pierś z kurczaka,
  • 200 g tartego sera żółtego,
  • 200 g majonezu,
  • 2 łyżki musztardy francuskiej,
  • 1 cebula,
  • 150 ml wrzątku,
  • 3-4 łyżki octu,
  • 1-2 łyżki cukru,
  • pół łyżeczki soli.

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania marynowanej cebulki, więc najpierw musimy ją obrać i posiekać, a następnie zalać wrzątkiem z octem, solą i cukrem. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 30 minut.

W tym czasie kroimy ugotowaną pierś z kurczaka i mieszamy z 2 łyżkami majonezu. Ugotowane ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach, a ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę. Gotowane na twardo jajka dzielimy na białka i żółtka, a następnie każde z nich ścieramy na tarce. 

Starte ziemniaki układamy na talerzu, tworząc kopczyk. Następnie smarujemy ziemniaki cienką warstwą majonezu oraz musztardą francuską. Teraz układamy na wierzchu kurczaka, a na nim odsączoną z zalewy marnowaną cebulkę. Każdą kolejną warstwę poprzedzamy odrobiną majonezu i układamy kolejno - pokrojone ogórki, starte żółtka, tarty ser, a na sam koniec całą górkę posypujemy tartymi białkami. Dla dekoracji całość można jeszcze posypać czarnuszką lub sezamem. 

Źródło: Youtube.com/@ScheSmachnishe