Lubicie sałatki, ale zwykle nie najadacie się nimi i dalej szukacie czegoś do przekąszenia? Przygotujcie ten przepis, a z pewnością porządnie was nasyci i doda energii na pół dnia. Sałatka z makaronem i kurczakiem to danie, które zastąpi obiad i genialnie sprawdzi się na wynos, jako lunch do szkoły czy pracy. Spróbujcie sami, a pokochacie ten smak i będziecie często go odtwarzać.

Jak zrobić sałatkę z makaronem i kurczakiem?

Aby przygotować to pyszne, sycące i wartościowe danie, wystarczy wymieszać wszystkie składniki, jednak ważne, aby pamiętać o kilku sprawach. Po pierwsze, makaron do sałatki musi być ugotowany al detne, aby trzymał swój kształt i nie rozpadł się na papkę po wymieszaniu z innymi składnikami. Trzeba więc pilnować czasu, a po odcedzeniu klusek przelać je lodowatą wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Jeśli chodzi o rodzaj pasty, to sprawdzą się tu zarówno kokardki, piórka, jak i świderki.

Drugim głównym składnikiem jest kurczak, a tu należy zwrócić uwagę, aby go dobrze doprawić, przesmażyć na złoty kolor i koniecznie wystudzić kawałki mięsa przed dodaniem do warzyw. Inaczej jędrna sałata oklapnie, a warzywa zmiękną i nie będą już tak przyjemnie chrupały. 

Co dodać do sałatki z makaronem i kurczakiem?

Jeśli natomiast chodzi o same warzywa i dodatki, mamy tu pełną dowolność. W zasadzie możecie tu dorzucić wszystko co lubicie, lub co akurat macie w lodówce. Świetnie sprawdzi się tu również kukurydza lub fasola z puszki, a także suszone pomidory czy oliwki. Ważne, aby wszystkie składniki były porządnie wymieszane w sosie, bo to właśnie on daje tu całą wyrazistość. Jeśli macie więcej czasu, warto przygotować to danie z wyprzedzeniem i włożyć do lodówki na co najmniej kilka godzin, bo sałatka z makaronem i kurczakiem zdecydowanie najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy porządnie przejdzie wszystkimi smakami. 

Szybka sałatka z makaronem i kurczakiem - przepis

Składniki:

  • duża garść rukoli lub roszponki,
  • 250 g makaronu,
  • 1 pierś z kurczaka,
  • 1 papryka czerwona,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 1 mała czerwone cebula,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka jogurtu greckiego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżeczki przyprawy gyros,
  • 1 ząbek czosnku,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

Na początku gotujemy makaron al dente, a w międzyczasie robimy sos, mieszając majonez, jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Dokładnie połączoną mieszankę odstawiamy na chwilę do lodówki. Ugotowany makaron odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

Kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę i mieszamy z przyprawą gyros, aby każdy kawałeczek był w niej obtoczony. Następnie podsmażamy kurczaka na odrobinie oleju, aż będzie złocisty. 

Paprykę i ogórki kiszone kroimy w kostkę, a cebulkę bardzo drobno siekamy. Wszystko przerzucamy do miski, dodajemy rukolę oraz podsmażonego kurczaka. Całość zalewamy sosem i dokładnie mieszamy.