Do przygotowania takich grzanek potrzebujecie również innych 2 łatwo dostępnych dodatków. Sprawią one, że szybko będziecie musieli dorobić jeszcze więcej grzanek. Aby zaoszczędzić nieco czasu, możecie zwieńczyć kurkami kanapki ze świeżego chleba. Najlepiej sprawdzi się żytni na zakwasie. Podkreśli on smak kurek i dodatków. Sprawdźcie, co możecie z nich wyczarować i jak to zrobić.  

Co można zrobić z kurek (oprócz jajecznicy)?

Oprócz najbardziej oczywistych pomysłów - sosu czy zupy kurkowej - możecie zrobić z nich zdecydowanie więcej dań. Możecie je nie tylko smażyć czy gotować, ale również dusić, zapiekać i oczywiście marynować. Kurkami możecie zastąpić również dowolne inne kapelusze w przepisie na risotto z grzybami. Dobrze zrobione kurki są kruche i „al dente”, nigdy nie gumowate. Będą one przyjemnie kontrastować pod zębem z kremowym ryżem.

To jednak wciąż nie wszystko, co można zrobić z kurek. Marynowane kurki są również świetne jako dodatek do prostych sałatek. W takiej sałatce nie powinno być jednak zbyt dużo składników - by unikatowy smak tych grzybów nie zniknął, przykryty smakami innych składników. Obsmażone wcześniej kurki możecie również zapiekać z innymi dodatkami, np. cukinią i makaronem. Ważne, by pozostałe składniki miały dość neutralny smak - z tego samego powodu, co przy sałatce. Do lekko pieprznych w smaku kurek najlepiej pasuje sól i pieprz, ale ich smak podkreślą również cebula i tymianek. Doskonałym dodatkiem do kurek jest czosnek i wędzony twaróg - to 2 sekretne składniki śniadania Włóczykija, czyli grzanki z kurkami. 

Grzanki z kurkami - przepis

Składniki: 

  • 3 grubsze pajdy chleba 
  • 3 garści świeżych kurek
  • 1/2 opakowania (ok. 125 g) wędzonego twarogu 
  • 1 niewielka cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżeczki oliwy
  • sól i pieprz, do smaku

Sposób przygotowania: 

Oczyśćcie kurki. Większe okazy pokrójcie drobniej, mniejsze zostawcie w całości. Posiekajcie drobno czosnek i cebulę. Rozgrzejcie oliwę na patelni. Podsmażcie na niej kurki z cebulką. Smażcie przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec smażenia kurek dodajcie na patelnię czosnek i zaczekajcie, aż zapachnie. Przyprawcie też solą i pieprzem, wymieszajcie i zdejmijcie patelnię z ognia. W międzyczasie, w połowie smażenia kurek podgrzejcie chleb w piekarniku, tosterze lub drugiej, suchej patelni, by chleb stał się chrupiący. Na ciepłych grzankach rozsmarujcie twaróg i ułóżcie podsmażone grzyby z dodatkami. 

 

Źródło przepisy: easy-vege.pl