Nie ma nic gorszego niż gorzki sos kurkowy. Niestety dość często zdarza się, że grzyby nabierają nieprzyjemnej gorzkawej nuty. Nie należy jednak spisywać ich na straty, gdyż w łatwy sposób można temu zaradzić. Jak uratować gorzkie kurki? Poniżej przedstawiamy banalnie prostą metodę.

Dlaczego kurki są gorzkie?

Co sprawia, że kurki bywają gorzkie? Problem ten występuje najczęściej w przypadku mrożonych grzybów, jednak czasem dotyczy i tych świeżych. Najczęściej dzieje się tak kiedy są zbierane w niewłaściwym czasie i miejscu. Goryczka pojawia się w grzybach zbieranych w porze suchej, podczas dużych upałów. Podobny problem występuje też w kurkach, rosnących w pobliżu ruchliwych dróg czy dużych fabryk, a także w sąsiedztwie drzew iglastych lub w otoczeniu mchu.

Aby uniknąć gorzkiego posmaku, należy więc dobrze wybrać gdzie i kiedy się po nie udamy. Istotny jest również wygląd konkretnego grzyba. Najlepiej wybierać te jak najmniejsze z nieotwartymi kapeluszami.

Jak usunąć gorzki smak grzybów? Podsmaż je na suchej patelni

Podstawowym powodem goryczy w smaku kurek jest ich nieumiejętne przygotowanie. Chodzi o smażenie na patelni. Nigdy nie smażymy ich na oleju ani oliwie. To one sprawiają, że grzyby robią się gorzkie i niesmaczne. Jak zatem się z nimi obchodzić? Najlepiej smażyć je na suchej patelni bez dodatku tłuszczu. Kurki na początku puszczą soki, w takiej cieczy zmiękną, a potem ponownie wchłoną pozostały sos. Dzięki temu nabiorą wspaniałego aromatu. Wszystko zajmie nie więcej niż 15 minut.

Inna metoda na pozbycie się nieprzyjemnej goryczki, to moczenie ich w mleku przed obróbką termiczną. Najpierw trzeba je wyczyścić, a następnie wsypać do miski, zalać mlekiem i pozostawić na 1,5-2 godziny. Po takiej mlecznej kąpieli goryczka zniknie, a kurki będą delikatne i aromatyczne.

Co zrobić, aby kurki nie były gorzkie po rozmrożeniu?

Jeśli zamierzacie zamrozić grzyby, powinniście wcześniej dokładnie je przebrać. Wszelkie zepsute sztuki wyrzucamy, a resztę dokładnie oczyszczamy z piachu i kilkukrotnie myjemy pod bieżącą wodą. Następnie moczymy je przez 2 godziny w zimnej wodzie z dodatkiem soli, a po tym suszymy. Należy też pamiętać, że zamrożone kurki należy spożyć w ciągu trzech miesięcy. Kiedy grzyby dłużej leżą w zamrażarce, rośnie szansa pojawienia się w nich posmaku goryczki.