Chrupiąca skórka i miękki, puszysty środek - taki powinien być idealny bochenek chleba. Niestety rzadko spotyka się taki w popularnych marketach, za to w rzemieślniczych piekarniach zapłacimy za ten rarytas grube pieniądze. Okazuje się jednak, że równie smacznie, a znacznie taniej wychodzi taki przygotowany w domowym zaciszu. Zobaczcie, jak łatwo zrobić chleb z najwyższej półki. Potrzebne będą tylko 4 składniki i 1 garnek.

Jak zrobić chleb z garnka?

Zastanawialiście się kiedyś, czy można upiec chleb w garnku? Można, a nawet trzeba, bo właśnie dzięki temu wychodzi obłędnie pyszny ze złocistą i chrupiącą skórką. Co więcej, taka technika nie wymaga długiego zagniatania i wyrabiania ciasta, a jedynie wymieszania wszystkich składników łyżką. Musimy jednak pamiętać, że nie każde naczynie nadaje się do takiego przepisu. Do pieczenia chleba najlepiej sprawdzi się żeliwny lub kamienny garnek, a nawet zwykłe szklane naczynie żaroodporne. Należy jednak dopilnować odpowiednich proporcji ciasta i techniki pieczenia. Zobaczcie, jak zrobić chleb z gara.

Prosty przepis na chleb z gara

Prosty domowy chleb, który wygląda i smakuje jak z dobrej i drogiej piekarni, zrobicie tylko z 4 składników, czyli 430 g mąki, 300 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody, 20 g świeżych drożdży i 1 płaskiej łyżki soli. Aby zamienić je w pyszne ciasto chlebowe, musimy tylko wszystko wymieszać, a następnie przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny. 

Po tym czasie musimy już tylko zawinąć ciasto w okrągły lub podłużny bochenek, a następnie włożyć je do garnka bądź naczynia żaroodpornego. Ważne, aby gotowy bochenek naciąć nożem wzdłuż lub na znak krzyżyka, a dzięki temu chleb nie popęka i nie opadnie.

Tak przygotowane naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 20 minut pod przykryciem, a następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy przez kolejnych 30 minut.

Ten genialny w swojej prostocie przepis pokazała na swoim Instagramie użytkowniczka @cossiegotuje.