Niemal w każdym domu robi się przetwory z ogórków. Kiszone, marynowane, małosolne. Niezależnie które robicie, każde smakują wyśmienicie. Część zjadamy od razu, część zostawiamy w słoikach na zimowe konsumowanie. Będą idealne do schabowego, czy mielonego, ale tez jako przekąska.
Co roku pojawiają się nowe przepisy na przetwory z ogórków z nowymi dodatkami. Każdy może wybrać taki, jaki akurat mu najbardziej odpowiada. Tak jest i teraz.

Ogórki małosolne w cytrynowo-miodowej zalewie

Te ogórki małosolne są wyjątkowe. Przede wszystkim można je jeść już po 1 dobie, a po drugie są tak aromatyczne i chrupiące, że zazwyczaj znikają od razu, gdy są gotowe. Warto jednak zrobić 1 rzecz, dzięki której zachowają ten sam smak i chrupkość na dłużej. Ich wiodącym dodatkiem jest cytryna i miód. Dzięki temu połączeniu wychodzą łagodnie cytrynowe, a słodki dodatek potęguje odczucia smakowe.
Zobaczcie przepis, który podpatrzyliśmy na Instagramie u @jedynak.gotuje. Od razu wiedzieliśmy, że musimy je zrobić. Wam też polecamy wypróbować ten przepis. Ale ostrzegamy, są tak dobre, że trudno się od nich oderwać. Nie podajemy konkretnej ilości ogórków, ale podajemy proporcje, z jakich zrobicie zalewę na 1 litr wody. Przygotujcie:

  • ogórki gruntowe
  • 1 litr wody
  • 1 łyżka soli(15-18 g),
  • 1 baldacha kopru,
  • 2-3 liście porzeczki, winogron lub dębu,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1 cytryna wyparzona i dokładnie umyta,
  • 100 g miodu

Jak zrobić ogórki w cytrynowo-miodowej zalewie?

Umyte ogórki wrzućcie na 1 godzinę do miski z lodowatą wodą. Warto do wody wrzucić kostki lodu, by utrzymywały niską temperaturę. To sprawi, że ogórki dłużej zachowają swoją świeżość.
W międzyczasie zróbcie zalewę. Na 1 l wody dodajcie 1 łyżkę soli. Ilość zależy od ilości ogórków oraz słoików. Ogórki możecie zrobić w jednym większym słoiku, np. 5-litrowym, albo w mniejszych litrowych. Do wymytych i wysuszonych słoików wrzućcie na dno koper, liście porzeczki, winogron, lub dębu. To ważne, bo liście pomogą zachować chrupkość ogórków. Dodajcie też czosnek oraz wyciśnięty sok z cytryn. Wyciśnięte cytryny też wrzućcie do słoika. Ogórki układajcie pionowo i jak najciaśniej.  
Teraz wlejcie przestudzoną zalewę, a na koniec dodajcie miód. Słoiki odstawcie w ciepłe miejsce na 24 godziny. Ogórki będą gotowe, gdy w smaku będą lekko kwaśne i chrupiące.
I teraz ważny moment, przenieście słoiki z ogórkami do lodówki. Dzięki temu zatrzymacie proces fermentacji i będą cały czas tak smaczne i chrupiące.

Zobaczcie jak na swoim profilu na na Insstagramie robi to

 

Co zrobić z ogórków na zimę?

Jeśli chcecie przygotować ogórki na zimę, przepisów jest całe mnóstwo. Od kiszonych, marynowanych, po sałatki i mizerie. Oto kilka naszych propozycji:

Jak wybrać ogórki do kiszenia?

  1. Ogórki powinny być jak najmniejsze i jak najbardziej równe. To ułatwi układanie ich w słoiku. Sprawdźcie także czy ogórki są twarde i jędrne.
  2. Najlepiej kupować ogórki rano. Im wcześniej tym lepiej. Najlepsze do kiszenia ogórki są te zerwane maksymalnie 7 godzin wcześniej. Największą szanse na takie ogórki macie jeśli wybierzecie się na najbliższy targ i kupicie je bezpośrednio od rolników.
  3. Ogórki powinny być twarde, mieć ciemna, jednolita skórkę i powinny być równe, bez wygięć i zgrubień.
  4. Najlepsze będą ogórki nie za duże, w miarę cienkie. Będziecie mieć gwarancje, ze w środku nie ma dużo pestek.